Toolcraft heeft een robotfreescel ontwikkeld als een complete, gesloten freescel. De cel bestaat uit een 6-assige industrierobot van Stäubli met een watergekoelde 7,5 kW freesspindel. Als optie is een nulpuntspansysteem beschikbaar. Het programmeren van de robot gebeurt net als bij een CNC-machine. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Mastercam software. Dat maakt de RoboBox volgens Toolcraft bijzonder.

 

Flexibel concept voor grote werkstukken

Toolcraft is een Duits bedrijf dat zich in de markt positioneert als partner en adviseur voor R&D-afdelingen van bedrijven uit uiteenlopende sectoren. Met de nu ontwikkelde RoboBox wil men aantonen dat een all-in one concept, tegen een overzienbare investering, voor de verspanende industrie realistisch is. “Wie zeer hoge eisen aan de nauwkeurigheid stelt, moet zonder twijfel de voorkeur geven aan een moderne CNC-machine. Maar voor veel werkstukken is dat niet nodig, vooral niet omdat ze vaak in meerdere bewerkingsstappen worden afgewerkt. Dan is een robotfreescel flexibel”, zegt Thomas Wieland, teamleider constructie bij Toolcraft. Vooral het feit dat de robotfabrikanten CNC-programma’s volgens DIN 66025 in hun besturing integreren, maakt deze oplossing mogelijk.

RoboBox
De complete RoboBox: all in one freescel zo uit de doos.

Kubus van 1800 mm

Het eerste concept van de RoboBox heeft een bewerkingsruimte van 1800 bij 1800 bij 1800 mm. Voor de matrijzen- en modelbouw zijn dit bruikbare afmetingen. Toepassingen zijn niet alleen te vinden bij het frezen en draaien, maar ook het afbramen van werkstukken, polijsten of zelfs het bewerken van andere materialen, zoals kunststoffen. De gesloten box is voorzien van een afzuiging voor de spanen. Standaard is er een magazijn voor acht gereedschappen, meer plekken zijn mogelijk. In principe zijn er twee manieren mogelijk om het werkstuk in de cel te plaatsen: ofwel het wordt opgespannen en dan door de robot bewerkt of het wordt buiten de cel opgespannen en dan automatisch naar de cel toegebracht. De robot zelf kan ook handlingopdrachten uitvoeren.

RoboBox
De freesspindel heeft een vermogen van 7,5 kW

Robotmaster programmering

De doorbraak van dit soort machineconcepten moet vooral komen van de eenvoudige programmering. Toolcraft valt hiervoor terug op Robotmaster, de speciale software van Mastercam. Het teachen van de robot vervalt hiermee. Het programma wordt volledig offline gemaakt, alle robotbewegingen worden via simulatie gegenereerd en geoptimaliseerd waarna het programma automatisch de data genereert voor de bewerking in de cel. De software bevat botsingdetectie.

Betere bereikbaarheid

Thomas Wieland ziet als een van de voordelen va een robotfreescel dat de het werkstuk beter bereikbaar is dan in een gewone CNC-machine. “De robot komt aan plekken die je zonder om te spannen met een CNC-machine niet kunt bereiken. Afhankelijk van de opdracht kan het werkstuk op meerdere stations volledig worden afgewerkt.” Het andere voordeel is dat CNC-machines met een bereik van 1800 bij 1800 mm doorgaans nogal forse investeringen vergen. Toepassingen zijn volgens hem legio denkbaar. Ook laat het concept zich relatief eenvoudig uitbreiden voor het bewerken van grotere afmetingen.

 

Meer informatie

Toolcraft

 

Pin It on Pinterest