Zoekt de één snelheid, de ander stabiliteit, weer een derde wil vooral proceszeker verspanen tegen lage productiekosten. Alle drie de visies kwamen aan bod op de Heller Werktage 2014, met 800 bezoekers uit 20 landen dit jaar internationaler dan ooit.

 

Verspaning vraag naast nauwkeurigheid ook proceszekerheid

Deze internationale samenstelling verraste Heller wel enigszins. Het illustreert hoe internationaal de machinemarkt is geworden, met meer dan 40 procent van de bezoekers van buiten Duitsland. Het thema van de Heller Werktage was dit keer 5-assige competentie en precisie. Op eigen machines uit de F-serie werden de demo’s 5-assig frezen gegeven. Op een FP4000 ging het om nauwkeurig bewerken in een meetgestuurd proces en op een andere machine op 6-kanten bewerken. Op een FT4000 werd 5-assig simultaan gefreesd, terwijl de CP 8000 werd ingezet voor de gecombineerde freesdraaicyclus. Dit laatste werd getoond samen met enkele innovaties, zoals het inwendig coaten van clinders (CilinderBoreCoating), een proces dat Heller samen met de automobielindustrie heeft ontwikkeld en dat vorige keer voor het eerst werd getoond.

 

Gabelkopf
Een van de klanten die 5-assige bewerkingscentra van Heller inzet voor het bewerken van cilinderblokken is Linde Hydraulics in Aschaffenburg. Tot voor kort gebeurde deze bewerking op een 4-assige machine met een opbouwas op de pallet. Dat betekende echter dat bepaalde cilinderblokken minimaal twee keer opgespannen moesten worden. Dat ging, aldus Volker Schmidt, hoofd industrial engineering van Linde Hydraulics, ten koste van productiviteit, nauwkeurigheid en kwaliteit. Een van de voordelen van de FP-machines van Heller die men hiervoor vandaag de dag inzet, is dat de zogenaamde Gabelkopf ook onder een negatieve hoek kan bewerken. Bij Linde gebeurt dat bij 21 graden. De Gabelkopf leent zich bij uitsteek voor het bewerken van vrije vormvlakken.

 

FOTO-ALBUM: bekijk de foto’s van de showroom tijdens de Heller Werktage

 

Podium voor klanten
Heller heeft dit jaar tijdens de Werktage ook een podium gegeven aan klanten die hun ervaringen met de Heller machines willen delen. MDS Abele produceert vooral zeer nauwkeurige onderdelen, met toleranties van 0,035 mm bij series van 50, 220 en 500 onderdelen. Daarom is, aldus Karl Semmerman, hoofd techniek en ontwikkeling, niet alleen nauwkeurigheid belangrijk maar voor nauwkeurigheid in combinatie met een betrouwbaar verspaningsproces op langere tijd. MDS Abele zet in de productie twee H 4000 machines van Heller in, 4-assige bewerkingscentra. Op een dergelijke machine werd tijdens het open huis in Nürtingen het frezen met het speciale Planzuggereedschap van Heller getoond, evenals trochoidaal frezen, het bewerken met extra lange gereedschappen en boren. Bij MDS Abele staan hoge ijlgangen, hoge voedingen en nauwkeurigheid voorop. “Maar”, aldus Karl Semmermann, “producenten met andere concepten moeten zich afvragen of je die hoge ijlgangen wel realiseert over het volledige bereik van de machine.” Bovendien kost dit stroom. En dat lijkt in Duitsland een steeds belangrijkere factor te worden, nu de elektriciteitsprijzen in Duitsland in de laatste 5 jaar met 60 procent zijn gestegen.

Virtual machining: virtueel optimaliseren

 

FOTO-ALBUM: Rondleiding door de productie bij Heller

 

Sneller inzetbaar
Een interessante presentatie van Heller tijdens de huisshow ging over Virtual Machining. Heller besteedde dit jaar samen met onder andere Kuka, Liebherr en Fastems aandacht aan het thema automatisering. Met Virtual Machining kunnen complete machines en productiestraten virtueel geoptimaliseerd worden, nog voordat één onderdeel van de machine of een beladingscel zijn gebouwd. Hierdoor zijn de machines als ze eenmaal bij de klant zijn geïnstalleerd, sneller productief. Daarnaast gebruikt Heller virtual machining in de eigen engineeringafdeling om te kunnen voorspellen wanneer een machine een stabiele snede kent en wanneer niet. Daar kunnen zowel de structuur van de machine als ook de besturing op afgestemd worden.

 

 

Meer informatie
Heller wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer
En in België door Huyge Machining Agency

Pin It on Pinterest