industrie 4.0 bitkom

De groeikansen die Industrie 4.0 volgens de Bitkomstudie de Duitse industrie biedt.

Industrie 4.0 kan de komende tien jaren de Duitse maakindustrie een productiviteitwinst van 78 miljard euro opleveren. Dat hebben onderzoekers van Fraunhofer IAO en het hightech verband Bitkom berekend. Vooral de machine- en installatiebouw kunnen hiervan profiteren, samen met de elektrotechnische en chemische industrie.

 

Industrie 4.0 maakt seriegrootte 1 economisch haalbaar

De beide organisaties hebben deze berekening voor het eerst gemaakt. Tot nog toe wordt er in Duitsland veel gesproken over Industrie 4.0, dat bij de Oosterburen een minstens zo grote hype is als 3D printen. Een indicatie van wat Industrie 4.0 nu echt in economische zin kan opleveren, ontbrak tot nog toe. Dat inzicht is er nu dus wel, dankzij de studie. De verschillende sectoren van de Duitse industrie kunnen de komende jaren 1,7 procent per jaar extra waarde toevoegen dankzij het digitaal koppelen van productontwikkeling, productie, logistiek en klanten in één allesomvattend netwerk.

 

Drijfveer voor productiviteitsgroei

“Industrie 4.0 is een drijfveer voor hogere productiviteit”, zegt professor Dieter Kemp, president van Bitkom. “Seriegroottes 1 kunnen met Industrie 4.0 economisch rendabel geproduceerd worden.” De machinebouwindustrie kan in dubbel opzicht profiteren van Industrie 4.0, aldus Kemp. Aan de ene kant kan men dit inzetten om efficiënter te produceren en machines beter te monitoren. Anderzijds wijst hij erop dat de machinebouw nieuwe service- en businessmodellen kan ontwikkelen. Daar doelden onlangs ook de sprekers op het AWK 2014 in Aken op. De machinebouwindustrie staat aan de top wat betreft de sectoren die het meest kunnen profiteren: hier bedraagt de jaarlijkse extra groei zelfs 2,2 procent.

 

Nieuwe serviceconcepten

Het Fraunhofer IAO heeft niet alleen meegewerkt aan deze berekening, maar onlangs op de Duitse vakbeurs Maintain 2014 in München nieuwe serviceconcepten gepresenteerd, gebaseerd op Industrie 4.0. Meest voor de hand liggend is remote service: als gebruikers ermee instemmen dat machines en alle componenten met hun IP-adres aan het internet worden gekoppeld, worden monitoring en onderhoud op afstand gemakkelijker en uitgebreider. Machinebouwers kunnen nog verder gaan. Industrie 4.0 biedt de mogelijkheid om de informatiestromen tussen machinebouwer, klant en servicemonteurs volledig nieuw te definiëren. Uit een andere studie blijkt dat men het zeer waarschijnlijk acht dat in de toekomst businessmodellen in de industrie gebaseerd zijn op het gebruik van machines.

 

Digitale info bundelen

In de toekomst zal alle informatie digitaal beschikbaar zijn: zowel over de machines, klanten en beschikbaarheid van onderhoudscapaciteit. Wie erin slaagt deze digitale informatie op een zinvolle manier te bundelen, kan serviceconcepten naar een hoger niveau tillen. Service ontwikkelt zich van reactief vroeger (en nu nog vaak) via preventief naar voorspellend, adaptief en uiteindelijk autonoom. Dankzij Industrie 4.0.

In het komend digimagazine schetsen enkele Duitse machinebouwers welke kansen zij zien voor Industrie 4.0

Pin It on Pinterest