BMO

Flexibele automatisering door producthandling en pallethandling te combineren in eén robotcel. Dat vraagt de markt, afgaande op de interesse voor de demodag van BMO, Siemens en Dormac CNC Solutions. “Verwachten is altijd moeilijk, maar deze belangstelling is ver over ons verwachtingspatroon heen gegaan”, zegt Frank Biemans van BMO Automation.

 

Meer dan 100 bezoekers op open huis BMO, Siemens en Dormac

Meer dan 100 bezoekers hebben de drie bedrijven over de vloer gekregen. Voor het eerst hebben ze gezamenlijk op de locatie van BMO Automation in Nederweert een open dag georganiseerd. Directe aanleiding was de realisatie van twee projecten voor Merrem Kunststoffen en Merrem Materials. Deze kunststofverwerker annex leverancier heeft zowel voor de vestiging in Dinxperlo als in Zaltbommel twee 5-assige Finetech GTX-620 machines gekocht, voorzien van Siemensbesturing en een robotcel van BMO. Omdat Merrem op de beide machines kunststofonderdelen batchgewijs gaat verspanen, is de cel uitgerust voor producthandling maar wel met dubbele grijpers zodat het uitnemen en inzetten van het product in één beweging van de robot gebeuren.

 

 

Flexibele cel van BMO
Het echte nieuws tijdens het open huis kwam van BMO, dat zowel in een Platinum als Titanium cel de combinatie toonde van product- en pallethandling. Frank Biemans: “Flexibiliteit is gevraagd. Dat blijkt duidelijk uit de reacties die we hebben gekregen. Men wil ook kleine series, bijvoorbeeld 5 stuks, onbemand kunnen maken zonder dat telkens de operator nodig is als men van serie wisselt.” Deze oplossing werd onder andere gedemonstreerd op de Pt20F cel, die gekoppeld was aan een Puma 2100 SY draaimachine. Behalve de laden voor producthandling beschikt de cel over 4 palletplaatsen voor pallets met automatische klemmen. Hiermee kan de robot de opspanning manloos wisselen. Deze cel is verkocht aan Makomar in Boxmeer. De cel is zodanig ontworpen, dat de machine zelf volledig toegankelijk blijft. Ook kan de cel zowel aan een frees- als draaibank worden geplaatst.

 

 

FOTO-ALBUM: Bekijk het foto-album met een overzichtsfoto, de Finetech machine met BMO-cel voor Merrem en het kunststof bewerken.

 

Servogripper
De grotere, PT50 cel, beschikt naast de lades voor producthandling over 8 tot 10 palletplaatsen, afhankelijk van de grootte van de pallets. De opstelling zoals deze werd getoond in Nederweert, wordt uitgeleverd aan Wolters Metaaltechniek. Beide cellen worden geleverd met een servogripper, die zich automatisch aanpast aan hetzij de pallet hetzij het product.

 

Jobmanager stuurt CNC aan
De flexibiliteit komt volgens Frank Biemans mede uit de software die BMO heeft ontwikkeld voor dit celconcept. “Onze software werkt als een master en stuurt de CNC-machine aan, haalt tooldata uit de machine en kan zelfstandig beslissen een andere job te starten als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een gereedschap versleten is, of als een frees breekt.” BMO brengt qua investeringsniveau deze high level communicatie tussen robotcel en CNC-machine voor het eerst binnen handbereik van MKB-ondernemingen. Bovendien neemt de software vrijwel alle programmeertaken over en hoeft de operator niet meer dan enkele maten in te geven. “We hebben de nieuwe software echt ontwikkeld vanuit de frezer en draaier.” Frank Biemans ziet deze softwareontwikkeling als een noodzakelijke stap om het spilrendement te maximaliseren. “Dan moet je deze metingen doen en moet de jobmanager anticiperen op veranderingen, anders kun je de nacht niet doordraaien.”

 

BMO-panorama

 

Meer informatie

BMO Automation

Dormac CNC Solutions

Siemens

 

Pin It on Pinterest