DMG Mori

Landré gaat de komende tijd nieuwe dealerschappen introduceren voor het bovenste marktsegment. Dat zegt directeur Frank de Beijer in een reactie op het verbreken van het verkoopcontract door Mori Seiki. “We gaan andere merken voeren. Merken op hetzelfde of hoger niveau als Mori.”

 

Landré breidt portfolio uit met machines voor bovenkant van de markt

Na 24 jaar komt er voor Landré een einde aan het dealerschap van Mori Seiki. Meer dan 800 machines van de Japanse fabrikant heeft de handelaar uit Vianen in die periode verkocht. “Landré heeft Mori in de Benelux opgebouwd”, zegt Frank de Beijer. De stap van DMG Mori komt voor hem niet als een verrassing. Eigenlijk wist hij allang dat het hybridemodel – machines via een eigen vestiging én via een dealer verkopen – geen eeuwigheidwaarde zou hebben. “Ons dealerschap past niet in de strategie die DMG en Mori Seiki hebben uitgestippeld. Dat is jammer, maar op een gegeven moment ben je daar klaar mee. Dat we een van de laatste dealers in Europa zijn, vatten we op als een compliment.”

 

Spindeldoktor Landre
Met onder andere het dealerschap van de Spindeldoktor zet Landré in op onderhoud aan CNC-machines.

 

Wel nog onderhoud
Per 1 augustus zet het Duits-Japanse concern de laatste stap in de integratie van de beide verkoop- en serviceorganisaties in Nederland. Vanaf die dag raakt Landré het dealerschap kwijt. “In een settlement neemt DMG Mori de verkooprechten van ons terug”, legt Frank de Beijer uit. Machines die recent zijn gekocht, worden nog door Landré geleverd. Garantie wordt voortaan door de fabrikant zelf uitgevoerd. En voor onderhoud hebben gebruikers van Mori-machines de keus, aldus De Beijer. Landré blijft onderhoud uitvoeren aan Mori-machines. De ervaring die men in 24 jaar heeft opgebouwd, wil het bedrijf aan klanten blijven aanbieden. Enkele medewerkers van Landré zijn overgestapt naar DMG Mori Nederland, ze hebben daar van Landré de vrije hand in gekregen. “Dat is een vrije keus van de medewerkers.”

 

Frank de Beijer
Frank de Beijer: Landré blijft actief ook in het bovenste marktsegment actief.

Alternatief voor Mori-machines
Voor een van de oudste handelsbedrijven in de Nederlandse maakindustrie betekent het verlies van het dealerschap beslist geen afscheid van de high end CNC-markt. Op heel korte termijn zal men nieuwe dealerschappen aankondigen. Achter de schermen werkt het bedrijf daar al geruime tijd aan. “Jammer genoeg is er geen vervanger die het volledige Mori-pakket biedt, daarom zijn we op zoek gegaan naar dealerschappen voor zowel frees- als draaimachines alsook bijzondere machines”, aldus Frank de Beijer. Dit zijn nadrukkelijk merken voor het high end segment van de markt, volgens hem vergelijkbaar met Mori. “Onze klanten zitten in die markt. We willen hen een alternatief bieden voor de Mori-machines dat net zo goed is en extra toegevoegde waarde biedt.” Welke merken Landré gaat vertegenwoordigen, wil hij nu nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat deze niet concurrerend zullen zijn met Haas- en Fanuc- en Exeron machines, de merken voor de CNC-verspaning die Landré blijft vertegenwoordigen en die het momenteel erg goed doen, met name Haas.

 

Ander verdienmodel
Het einde van het dealerschap illustreert de spagaat waarin je als machineleverancier terecht kunt komen, vindt Frank de Beijer. Het terugverdienen van de investeringen in het opbouwen van een nieuw merk wordt steeds lastiger, omdat de machine-industrie kortere levenscycli kent en verdienmodellen onder druk staan door de lage marges en de gekrompen markt. Ook in de markt voor 3D-printen geldt dat op termijn, verwacht Frank de Beijer. “Het oude verdienmodel met flinke marges op de machines en langdurige dealerschappen gaat niet meer op.”

Vorig jaar, bij het 150-jarig bestaan van Landré, hebben Frank De Beijer en mede-directeur Jan Floor van Egmond ook al gewezen op de noodzaak voor een ander verdienmodel voor de machinehandel. Lees hier nog eens hun visie op de markt.

 

FOTO: Landré is van plan op korte termijn met aan alternatief te komen voor de high end machines van DMG Mori Seiki.

 

Meer informatie

Landré

 

Pin It on Pinterest