Lasertec 45 Shape

Op de AMB zet DMG Mori een nieuwe stap in het laserbewerken van matrijzen en gereedschappen. Zowel voor additieve als subtractieve bewerkingen toont het concern nieuwe machines.

 

De nieuwe Lasertec 45 Shape beschikt over een nieuw scanneroptiek waardoor de hoeveelheid materiaal die per tijdseenheid wordt afgenomen, verdubbelt. Ook het bereik groeit fors: met 80 procent. Een ander highlight op lasergebied is de hybridemachine: 3D-printen en frezen in één opspanning.

Laserbewerkingsmachine voor minder dan 100.000 euro

De rol van de laser in de verspaning zal toenemen, zijn alom te verwachtingen. Denk aan het structureren van bijvoorbeeld matrijzoppervlakken om spuitgietproducten een hoogwaardigere uitstraling mee te geven. Of om zeer kleine, gedetailleerde caviteiten aan te brengen in stempels en matrijzen voor de elektronica-, speelgoed- of lifestyle-industrie.

Lasertec 45 haalt tot 10 µm materiaal weg
De Lasertec 45 Shape is de opvolger van de Lasertec 40 Shape. De machine is echter danig doorontwikkeld. Met het optionele S-optiek laat men met de nieuwe machine tussen de 0,3 en 10 µm materiaal weg per keer. Dat gebeurt normaal gesproken in een horizontaal vlak. Het S-optiek biedt echter de mogelijkheid voor zogenaamd contour parallel finishen, zodat 3D caviteiten in het werkstuk worden gelaserd. De machine gebruikt een gepulste fiberlaser met standaard een vermogen van 20 W, optioneel; 100 W. DMG Mori bouwt deze Lasertecmachine zowel in een 3- als 5-assige uitvoering. In deze laatste uitvoering is simultaan laserbewerken mogelijk dankzij de draai- zwenktafel. De kleinste hoek waaronder een werkstuk kan worden bewerkt, is 5 graden. Materialen die bewerkt kunnen worden, variëren van gereedschapstaal, koper, grafiet en hardmetaal tot keramiek, titaan, aluminium, CBN en PKD. De machine gaat op de AMB in Stuttgart in première. In de standaarduitvoering bedraagt de prijs net geen 100.000 euro.

 

Dmg-3dprintwerkstuk05-11 PM
Een voorbeeld van een werkstuk gemaakt op de hybridemachine Lasertec 65 3D.

 

Laseropbouwen met Lasertec
Gebruikt de Lasertec 45 de energie van de laserstraal voor een verspanende bewerking, de andere noviteit Lasertec 65 3D werkt net omgekeerd. Zowel op de IMTS als de AMB is de definitieve versie van deze 3D-printer voor metaal gepresenteerd. Eind verleden jaar toonde DMG Mori het concept van deze hybridemachine voor hert eerst op EuroMold. Deze machine combineert het lasersmelten van metaal (additive manufacturing) met het frezen in dezelfde opspanning. De machine is gebaseerd op de monoblock-serie en biedt volledig 5-assig bewerken. Hier is een laserunit aan toegevoegd voor het opbouwen van het werkstuk via laser deposition: poeder wordt met een beschermgas in de laserstraal gebracht en smelt precies waar materiaal nodig is. Dit proces gaat tot 20 keer sneller dan de additive manufacturing machines die met een poederbed werken. Ook kunnen veel grotere werkstukken worden opgebouwd.

 

DMG 3d printen
Op de IMTS in Chicago was de nieuwe hybridemachine van DMG Mori te zien.

Veel materiaalkeuze
Omdat Lasertec gebruik maakt van de lasercladtechnologie, die al veel langer in de productie wordt ingezet, is een groot aantal poeders beschikbaar. Van roestvaststaal en gereedschapstaal tot en met koper- en nikkellegeringen en stellite. Toepassingen zijn dan ook te vinden in onder andere de offshore industrie, matrijzensector en medische industrie en de machinebouw.

Eind oktober verschijnt de eerste editie van het 3D print Magazine van Made-in-Europe. Hierin wordt dieper ingegaan op de hybridetechnologie en andere additive manufacturing technieken. Meld je hier aan en ontvang het eerste nummer gratis.

 

Pin It on Pinterest