Roemheld

De hydraulische druk waarmee het werkstuk wordt geklemd aflezen op je smartphone. Dat is een toepassing van Industrie 4.0. Op de AMB in Stuttgart demonstreerde Roemheld dit systeem zowel op de eigen stand als op het innovatieplein van de universiteit van Darmstadt.

 

Koppeling met machinebesturing voor automatische bewaking

Industrie 4.0 oftewel het internet der dingen. Het zorgt ervoor dat machines slimmer worden. Stilaan komen de eerste toepassingen naar de markt en wordt voor een grotere groep duidelijk welke richting het opgaat. Een van de toepassingen die Roemheld ontwikkeld is het draadloos communiceren van de hydraulische druk in opspaninrichtingen, die gemeten wordt met behulp van druksensoren.

 

Uitlezen via webserver
Afgelopen zomer heeft Roemheld zo’n systeem al op de markt gezet, maar dan met een concept eaarbij tussen zender en ontvanger de afstand beperkt is. Je kunt zo’n zendunit echter ook vervangen door een GSM module en dat liet de fabrikant in Stuttgart zien. “Afhankelijk van de instellingen zendt de unit elke tien seconden, halve minuut of vijf minuten, noem maar op, een signaal naar een webserver die je via je smartphone kunt benaderen”, zo legt Robert Rac, technisch adviseur bij Roemheld uit. Op de innovatiestand van het PTW in hal 5 van de AMB kon hij bijvoorbeeld zondermeer de hydraulische uitlezen waarmee op de Roemheldstand in hal 2 een werkstuk was opgespannen.

 

Koppeling naar besturing
Als je dit signaal naar een server kunt sturen, ligt de koppeling met de machinebesturing voor de hand. Ook dat kan, aldus Robert Rac. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde ondergrens aangeven. Gaat de druk daar onder, dan stopt de machine de bewerking omdat het werkstuk niet langer met voldoende kracht wordt opgespannen. Hij ziet de toepassing van dit systeem breed. “In de praktijk wordt de druk waarmee een werkstuk wordt geklemd wel gemeten direct na het opspannen, maar zeker als het om grote werkstukken gaat, zit er tussen opspannen en bewerken vaak nog enkele dagen of nog langer. Wie controleert dan nog de druk als het werkstuk de machine in gaat?” Omgekeerd kan door invloed van de temperatuur de druk ook te hoog oplopen. Ook dan kun je een waarschuwing krijgen op je smartphone.

 

Meer informatie
Roemheld
Laagland (dealer in Nederland)

Pin It on Pinterest