Kistler

Wat kun je nu met Industrie 4.0 in de verspaning? Het buzzwoord dat de Duitse machinebouwers in hun greep houdt, lijkt heel nieuwe mogelijkheden te scheppen. Kansen voor machinebouwers om hun producten sneller en beter te ontwikkelen; kansen voor de gebruikers die makkelijker het maximale uit de machines kunnen halen. Big data zijn de grondstoffen van de 21e eeuw, zo verwoorde Robert Bosch ceo Werner Struth het op het AWK 2014.

 

Big data: grondstoffen van de 21e eeuw

Momenteel maakt het aandeel IT en automatisering ongeveer 30 procent van de productiekosten van een machine uit. Dat gaat met de opmars van Industrie 4.0 – of The Internet of Things voor de Angelsaksische landen – toenemen naar 40 procent. Deze ontwikkeling gaat productielogica op zijn kop zetten, verwacht Thomas Lindner, oud-president van de VDMA in Duitsland en tegenwoordig weer de baas van een middelgroot machinebouwbedrijf (Groz-Beckert KG). Hij is overigens wel een stuk voorzichtiger dan menig marketingmanager. “Marketingmensen labelen nu al Industrie 40 op hun producten. Ik denk dat het realistisch is te denken dat we in 2035 Industrie 4.0 volledig hebben uitgerold”, zegt Lindner, die over dit onderwerp een keynote lezing verzorgde op het Aachener Werkzeugmaschinen Kolloquium 2014.

 

Zelfbewakende machine
Zolang hoeft het misschien niet te duren, denken sommige fabrikanten van gereedschapmachines. Dirk Prust, ceo van Chiron Werke, sprak bijvoorbeeld mede namens Dorries Scharmann (Starrag) en Ott Jakob. Zij denken dat Industrie 4.0 een stap in de richting van de zichzelf bewakende machine zal zijn. “Dat levert een beter gebruik van de machine op, een betere prognose en een gerichter onderhoud”, vat Dirk Prust drie belangrijke voordelen samen. Hij geeft een voorbeeld van de praktijk bij Dorries Scharmann, als machinebouwer vooral actief in de aerospace industrie. Deze fabrikant heeft al machines in de markt staan die in het gereedschapmagazijn een speciaal kalibratietool hebben waarmee de machine zich tussentijds kalibreert.

 

Virtueel optimaliseren
Er zijn nog meer nieuwe toepassingen die mogelijk worden door een diepere integratie van ICT-technologie in de CNC-machine. Index Werke gebruikt nu al virtuele modellen van de machines om ze ofwel sneller te ontwikkelen ofwel beter aan te passen aan de specifieke toepassing die de klant voor ogen heeft. Heller zet de IT-technologie in om machines niet alleen qua thermisch gedrag te optimaliseren, maar bijvoorbeeld ook qua trillingsgedrag. Frequentie-analyse zal meer en meer toegepast gaan worden, voorspelt Wagner. Door de machines dynamisch te optimaliseren – dankzij virtuele modellen – behaalt men een 21 procent hogere productiviteit vergeleken met een niet geoptimaliseerde machine.

 

Sensoren in machines
Ook professor Fritz Klocke van het Werkzeugmaschinenlabor Aachen ziet heel nieuwe mogelijkheden ontstaan op het punt van procesbewaking, dankzij Industrie 4.0. In Aken heeft men een sensor waarmee je vloeistoffen analyseert zover verkleint, dat deze in een EDM-machine toegepast wordt om de geleidbaarheid van het diëlectricum te meten.

 

Pin It on Pinterest