monofab

Roland DG introduceert de monoFab, een combinatie van een losse 3D-printer en een desktopfreesmachine. Juist met deze combinatie van de twee technologieën richt het concern zich op de ontwikkelaars en bouwers van prototypen.

 

Japans Monozukuri concept ligt aan de basis van monoFab

De ARM-10 3D-printer is de eerste 3D-printer van Roland DG. Deze werkt volgens het stereo-lithografieproces met een UV-LED-projectiesysteem. Het bouwt modellen op door lagen hars (uit een vat met vloeibare hars) te belichten en uit te harden. Binnen de werkzone kunnen meerdere componenten gelijktijdig worden gemaakt. Dit verkort de modelleertijd in vergelijking met methoden waarbij lasers specifieke zones belichten. Het imageCure-hars van Roland wordt halftransparant bij uitharding en nabewerkingen zoals het verwijderen van steunbruggen en polijsten zijn heel eenvoudig. De laagdikte bedraagt 0,15 mm. CAM-software wordt meegeleverd.

 

Freesmachine op basis van meer dan 25 jaar ervaring
De nieuwe SRM-20 desktop-freesmachine bevat diverse innovatieve SRP-functies (subtractive rapid prototyping). De machine bevat een nieuwe spindel, spanhuls en sturing. Hij biedt een maximale snelheid en precisie in desktopformaat. De kracht van de SRM-20 ligt in zijn nauwkeurigheid en gladde afwerking van oppervlakken. De SRM-20 kan diverse merkonafhankelijke materialen frezen die doorgaans worden gebruikt voor het maken van prototypes, inclusief acryl, ABS, hout en modelleerwas. Zodoende is het mogelijk om het aanvoelen en gewicht van materialen te controleren die vergelijkbaar zijn met of identiek zijn aan de materialen die in de productie gebruikt zullen worden. Een doorzichtige veiligheidskap zorgt er tot slot voor dat er tijdens het frezen geen stof kan ontsnappen en de werkomgeving schoon blijft.

 

 

MonoFab: fysiek creëren van gedachten

Roland DG ziet in de combinatie van de 3D-printer en de freesmachine voordelen. “Door de voordelen van beide apparaten te combineren, kunnen gebruikers steeds de beste methode voor elke stap van hun workflow kiezen. Omdat er geen beperkingen zijn qua productiemethode, kunnen ze hun ideeën volledig ontplooien en nieuwe innovaties verwezenlijken”, zegt Akio Kawai, general manager 3D Market Development van Roland DG. De naam monoFab komt van het Japanse concept ‘Monozukuri’. ‘Mono’ wordt algemeen beschouwd als fysieke voorwerpen en zaken, maar houdt historisch ook de betekenis van dromen, verbeelding en ideeën in, terwijl ‘zukuri’ staat voor produceren, vervaardigen of creëren. “We gebruiken de term ‘Fab’ omdat we een reeks nieuwe tools willen leveren die gebaseerd zijn op ons oude concept van desktopvervaardiging (fabrication). In zijn geheel staat ‘monoFab’ voor het fysiek creëren van wat u in gedachten hebt. Dat sluit volledig aan op de visie van het bedrijf: van verbeelding werkelijkheid maken.”

 

Delen van ontwerpen
Roland DG verwacht een verdere groei van het fenomeen desktopvervaardiging, hetzij via een compacte 3D-printer, hetzij via een compacte desktopfreesmachine. Dit heeft alles te maken met het feit dat het delen van ontwerpen en data via internet gemakkelijker is geworden, 3D-printers voor privégebruik op de markt zijn gekomen, er meer online diensten voor 3D-printing zijn en FabLabs als gepersonaliseerde workshops dienen. Mensen hebben gemakkelijk toegang tot internetgemeenschappen, waar ze informatie, kennis en ervaringen kunnen delen en een schat aan nieuwe, creatieve ideeën kunnen vinden. “We proberen deze omgeving te creëren door een aantal subtractieve en additieve productiemachines te leveren die de nieuwste generatie digitale vervaardigingsmiddelen belichamen”, besluit Akio Kawai.

Meer informatie:
Roland DG

Pin It on Pinterest