Spinner VC1150

Optimisme in de Duitse verspanende en machinebouwindustrie. De Duitse machinebouwers rekenen de komende maanden op aantrekkende export als compensatie voor de inzakkende binnenlandse vraag. Tegelijk zijn ook de Duitse verspaners optimistisch. Zij rekenen zowel dit als volgend jaar op groei. Dat blijkt alles uit recente cijfers van de VDW en een onderzoek dat het Duitse vakblad Werkstatt + Betrieb heeft uitgevoerd.

Machinebouwers mikken op aantrekkende export

Om met de machinebouwers te beginnen: op de AMB presenteerde de VDW vorige week de meest recente cijfers. Hoewel in de eerste zes maanden de bestellingen uit Duitsland per saldo nog stegen, neemt de koopbereidheid bij de Duitse bedrijven wel in snel tempo af. In juli hebben de Duitse metaalverwerkende bedrijven fors minder gekocht: min 24 procent, na min 5 procent in mei en juni. Op hetzelfde moment is de exportmarkt echter gekanteld en weer in de positieve cijfers terecht gekomen, aldus Wilfried Schäfer van de VDW. In juli stegen de bestellingen uit het buitenland zelfs met 42 procent vergeleken met een jaar eerder, met name dankzij de goede gang van zaken in Amerika en bepaalde regio’s in Europa.

 

Russische markt ingestort
De Russische markt is echter ingestort: -40 %. De VDW schrijft dat toe aan de devaluatie van de Russische roebel, waardoor de importen duur zijn geworden. Ook het exportverbod van Europa speelt een rol net als de moeilijke omstandigheden op de Russische financiële markt. Zwak zijn ook nog steeds de Aziatische markten. Dubbele groeicijfers behoren volgens Schäfer in China tot het verleden. “Maar de Chinese bedrijven hebben voor hun kwaliteitsoffensief, dat de politiek voorschrijft, hoogwaardige productietechnologie nodig. Om als Duitse fabrikanten daarvan te profiteren, moeten we aan de bal blijven en deze markt consequent uitbouwen.” De Duitse machinebouwers blijven hopen dat de Chinese markt toch weer aantrekt.

 

Verspaners rekenen op omzetgroei in ’14 en ’15

Het afgelopen jaar heeft de binnenlandse vraag in Duitsland de machinebouw gestut. Duitse bedrijven hebben fors geïnvesteerd. De verspanende industrie in Duitsland is nu blijkbaar helemaal klaar met investeren om de verwachte groei aan te kunnen. Want vlak voor de AMB 2014 heeft het vakblad Werkstatt + Betrieb de uitkomsten van het inmiddels 7e jaarlijks onderzoek onder verspanende bedrijven bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat dit jaar 60% van hen op omzetgroei rekent; 49% verwacht dat dit ook in 2015 het geval zal zijn. Slechts 5% rekent op een omzetdaling in 2015. De bedrijven die op groei rekenen, denken komend jaar de omzet met 3% te zien groeien. Interessant is te kijken in welke sectoren het meeste optimisme heerst. Dat zijn de lucht- en ruimtevaart en de stempel- en matrijzensector. Bedrijven in deze sectoren rekenen zowel dit als komend jaar op groei van de omzet. Toeleveranciers aan de machinebouw zijn wat gematigder, net zoals die aan de automobielindustrie voor komend jaar een vlakke omzetontwikkeling verwachten. Allemaal geven ze aan dat de druk om te presteren blijft toenemen. Kortere levertijden, hogere kwaliteit, complexere componenten en prijsdruk, dat zijn de vier ingrediënten die momenteel trendsettend zijn.

 

Investeringsplannen
De investeringsbereidheid neemt af en ligt onder die van 2013, wat dus goed overeenkomt met de orderontwikkeling in de Duitse markt zoals de VDW die schetst. Voor de meeste Duitse verspaners is de capaciteit toereikend en wordt alleen heel gericht geïnvesteerd. En als ze nieuwe machines kopen, dan vooral bewerkingscentra, gevolgd door frees- en draaimachines. Op plaats 4 voor volgt dan automatisering, waar bedrijven uit de Benelux zoals Cellro en RoboJob goed op inspelen door actief de Duitse markt te bewerken.

 

Het volledige onderzoek naar de verspanende industrie in Duitsland kan gratis worden gedownload.

Foto: de spindel van de nieuwe Spinner VC1150 die op de AMB 2014 geïntroduceerd is.

Pin It on Pinterest