Renishaw PlusPac

Renishaw introduceert komende week op de additive manufacturing beurs TCT Show in Birmingham een upgrade voor de additive manufacturing machine. Met Renishaw PlusPac op de lasersmeltmachine laat het opbouwen van de metalen producten zich beter controleren, neemt de snelheid toe en verbetert de reproduceerbaarheid.

 

Betere procescontrole, hogere reproduceerbaarheid

Renishaw innoveert precies op het vlak waar de industrie nog kritiek heeft op 3D-printen: de beheersbaarheid van het proces. Het PlusPac, bedoeld voor de AM250 machine, bestaat uit nieuwe Optical Control Software (OCS), een lensbescherming en een filtratiesysteem met een hoge capaciteit. Dit zorgt ervoor dat het productieproces van de 3D-metaalprinter beter beheersbaar wordt. Dat moet uiteindelijk de kwaliteit van de vervaardigde werkstukken ten goede komen. Het pakket is als optie leverbaar op de nieuwe machines, maar kan ook als retrofit op bestaande AM250 machines worden toegepast.

 

Nieuwe OCS-software
De OCS-software bestuurt de optische functies van de machine. Zowel de laserfocus als de aansturing van de laserstraal worden nu vanuit één besturing gecontroleerd. Hierdoor neemt de opbouwsnelheid toe, laat Renishaw weten, evenals de nauwkeurigheid. Ook de reproduceerbaarheid verbetert hierdoor. Een tweede gasstroom in de machine beschermt het optisch glas van de lens. Het gas werkt als een barrière tegen de emissies tijdens het opbouwen van de onderdelen. Ook dit draagt bij aan de nauwkeurigheid en zorgt ervoor dat tijdens het 3D-printen een constante hoeveelheid laserlicht beschikbaar is.

 

Makkelijker handelbaar
Het derde onderdeel van het PlusPac, het nieuwe filter, moet voor een langere tijd zorgen dat de machine volledig onbemand kan werken. De tijd tussen twee filterwisselingen wordt hiermee verlengd. Daarnaast maakt Renishaw het gemakkelijker om kleinere containers met poeder te gebruiken.

 

Aerospaceconsortium
De Britse fabrikant van lasersmeltmachines voor het 3D-printen van metalen onderdelen is van de zomer toegetreden tot een Brits aerospace consortium. Dat krijgt van de Britse overheid aan aanzienlijke subsidie om de mogelijkheden van 3D-printen in de luchtvaartindustrie te onderzoeken. Het Aerospace Technology Institute, dat het consortium leidt, denkt dat de 3D-geprinte onderdelen wel eens de helft lichter kunnen zijn dan de conventioneel vervaardigde. In het programma gaat het zowel om het industrialiseren van het additive manufacturing proces voor zowel bestaande als toekomstige vliegtuigprogramma’s.

 

TCT Show Birmingham
De TCT Show is de jaarlijkse beurs rond 3D-printen en productontwikkeling in Birmingham. De organisatoren verwachten dit jaar 10.000 bezoekers uit 50 landen. Sprekers tijdens de conferentie zijn onder andere Hans Langer van EOS, Wilfried Vancraen van Materialise, Joris Peels van Voxelfab. Jordon Brandt van Autodesk en ook Onno Ponfoort, die binnenkort ook in Nederland een presentatie houdt over het ontwikkelen van businessmodellen voor 3D printen.

 

Meer informatie
Renishaw additive manufacturing

Pin It on Pinterest