De montage.

‘s Werelds eerste 3D-geprinte auto, de Strati, heeft een testrit gemaakt over de IMTS. Het is dus gelukt om tijdens de Amerikaanse vakbeurs voor de metaalindustrie een auto te 3D-printen en te monteren. Het initiatief toont niet alleen aan dat er al veel met de nieuwe technologie mogelijk is, maar eveneens dat je op heel andere manieren dan gebruikelijk, kunt innoveren.

 

Voor de productie van de elektrisch aangedreven auto zijn namelijk amper gereedschappen nodig geweest. Daarmee is een belangrijk deel van de ontwikkelingskosten vervallen. Natuurlijk, dat gaat lang niet op voor alle producten, maar wie had een half jaar geleden durven geloven dat je op zondagochtend een 3D-printer aan zet en dat op zaterdag de geprinte auto – een tweezitter – wegrijdt?

 

Het Amerikaanse Oak Ridge National Labs, Local Motors en een aantal andere partijen waaronder Cincinnati dat de grote 3D-printer mee heeft gebouwd, zijn een half jaar geleden de uitdaging aangegaan. Ze wilden de bodemplaat en het chassis, dat de structuur van de auto vormt, van kunststof printen. Direct digital manufacturing, zonder gereedschappen te gebruiken. Omdat de auto een elektrische aandrijving zou krijgen, moest de kunststof structuur voldoende sterk zijn om deze te dragen. Vandaar de keuze voor carbonfiber versterkt ABS, afkomstig van Sabic dat inmiddels zelf een BAAM-printer heeft gekocht. Het design voor de Strati is gekozen uit een wereldwijde designcompetitie, die werd gewonnen door Michele Ancé.

 

Strati
Zondagochtend begint het 3D-printen.

Terwijl de meeste exposanten nog druk bezig zijn met hun stand op te bouwen, begint de BAAM 3D-printer van Cincinnati aan de megaklus. Met 20 kilogram per uur materiaal worden bodemplaat en chassis in één geheel geprint. Het materiaal is een ABS-grade van Sabic, dat normaal gebruikt wordt voor het spuitgieten van plastic producten.

 

Strati
Maandagochtend op de Cincinnati BAAM 3D-printer.

Als de eerste beursdag, maandag 8 september, de bezoekers binnenstromen, is de 3D-printer al een aardig eind op weg.

 

Strati
De Strati op de Thermwood freesmachine.

LOcalMotors-frezeb

 

Maandagavond is het grootste deel van het printwerk klaar. Dinsdag wordt het chassis op een Thermwood portaal freesmachine (CNC router) bewerkt voor de noodzakelijke nauwkeurigheid. Ondertussen worden kleinere onderdelen zoals de spatborden geprint. Woensdagavond was al 40 procent van de Strati gemonteerd.

 

De montage.
De montage.

Donderdag en vrijdag wordt de rest gemonteerd. De auto begint steeds meer op een echte auto te lijken.

 

Local-onderdelen06-17 PM

Ook de metalen wielen zijn geprint, namelijk door ExOne. Omdat de nauwkeurigheid onvoldoende is, zijn ze nabewerkt op een machine van GF Machining Solutions. Het freesprogramma is gemaakt door de 3D-geprinte wielen te scannen waarna de software deze data vergelijkt met het oorspronkelijke CAD-model.

Zaterdag, de laatste beursdag, breekt het spannendste moment aan: de auto rijdt voor het eerst. Jay Rodgers, ceo van Local Motors, rijdt samen met Doug Woods van Association for Manufacturing Technology over de beurs en het buitenterrein. Mission accomplished.

 

Hier kun je een uitgebreid blog lezen over het volledige ontwikkelingstraject van de Strati.

Pin It on Pinterest