3d-print magazine

De Nederlandse maakindustrie heeft haar eigen 3D-print magazine. Het magazine informeert en inspireert maakbedrijven die additive manufacturing als productietechnologie willen inzetten. Het eerste nummer werd overhandigd aan Daan Kersten en Jonas Wintermans, oprichters van Additive Industries in Eindhoven.

 

Kennisdelen versnelt leercurve 3D-printen in de maakindustrie

Het 3D-print magazine is een initiatief van Made-in-Europe.nu in samenwerking met 54U Media, uitgever van vakbladen voor de metaalindustrie. Hoofdredacteur Franc Coenen reikte het eerste nummer uit aan Daan Kersten en Jonas Wintermans van Additive Industries, voorafgaand aan hun masterclass die ze tijdens het 3D Printing Event organiseerden (onderdeel van de Dutch Design Week).

 

3dprint magazine
De cover van de eerste editie van het 3D-print magazine voor de maakindustrie.

Exponentiële groei van interesse
Daan Kersten zegt over het initiatief: “De interesse vanuit de maakindustrie voor additive manufacturing groeit exponentieel. Nu de eerste hoogwaardige commerciële toepassingen, zoals in de vliegtuigmotoren van GE Aviation, op de markt komen, is duidelijk dat het ‘serious business’ is. Wel zien we een grote kennisachterstand in de industrie. Door basiskennis en concrete ervaringen te delen, willen we via AddLab helpen de Nederlandse competenties op het gebied van 3D metaalprinten te vergroten. Een nieuw 3D-print magazine biedt hiervoor een uitgelezen podium.”

 

Realistische verwachtingen scheppen
Het nieuwe magazine, dat voorlopig twee keer per jaar verschijnt, richt zich specifiek op de maakindustrie en biedt mede een platform om de kennisbehoefte in te vullen. Hoofredacteur Franc Coenen: “Er wordt enorm veel geschreven over additive manufacturing, veelal 3D-printen genoemd. Met het 3D-print magazine en de website Made-in-Europe willen we maakbedrijven helpen het kaf van het koren te scheiden. De verwachtingen moeten reëel blijven. Door goede voorbeelden te tonen en achtergronden van de technologieën te belichten, informeren en inspireren we onze lezers.”

 

Kans voor het industriële mkb
In de eerste uitgave worden verschillende cases uit zowel Nederland,  Europa, alsook de VS belicht, waarbij geïnterviewden de voordelen van 3D-printen belichten maar de moeilijkheden die ze ervaren bij de implementatie van de technologie, niet uit de weg gaan. Dat 3D-printen juist een kans biedt aan het mkb in de maakindustrie, lijdt voor Franc Coenen geen twijfel. “Dat blijkt bijvoorbeeld uit het artikel over Zwitserse Additively, dat online vraag en aanbod rond 3D-printen bijeen brengt. Maar ook uit het artikel over Machinefabriek de Valk, een van de partners van het innovatieve samenwerkingsverband AddLab, komt dit nadrukkelijk naar voren. Terecht wordt daarin gesteld dat samenwerken en het delen van ervaringen de leercurve versnelt.”

Het 3D-print magazine wordt verspreid onder ruim 4000 maakbedrijven in Nederland. De 2e editie verschijnt medio februari 2015.

 

FOTO: Franc Coenen, hoofdredacteur (links), overhandigt de eerste exemplaren van het nieuwe 3D-print magazine aan Jonas Wintermans en Daan Kersten (rechts), oprichters van Additive Industries in Eindhoven. 

 

Meer informatie

3D-print nieuws op Made-in-Europe.nu

Abonneren op het 3D-print magazine

Pin It on Pinterest