Uniport 7000

Verspanende bedrijven moeten nadenken hoe hun antwoord luidt op de veranderingen die er staan aan te komen, met name smart industry, sensortechnologie en robotica. Kennis is daarbij onmisbaar, aldus Fried Kaanen, de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Metaalunie. “Kennis staat centraal voor het voortbestaan van de maakindustrie”, zei hij op de najaarsbijeenkomst van het Verspanersforum.

 

Najaarsbijeenkomst Verspanersforum: pleidooien voor meer scholing

Gastheer voor de bijeenkomst van het Verspanersforum was dit keer machinebouwer Unisign. De fabrikant van CNC-bewerkingscentra zet juist heel sterk in op kennis. Unisign kiest er bijvoorbeeld bewust voor om 90 procent van alle componenten in eigen huis te ontwikkelen en te bouwen, veelal op eigen machines. Volgens Paul van Ruth, directeur-eigenaar, heeft de machinebouwer hierdoor niet alleen meer grip op de kwaliteit, maar kunnen de kennis en ervaring die hiermee worden opgedaan, weer ingezet worden in de verdere ontwikkeling van de verspanende machines.

 

Unisign
Harrie Schonewille, directeur operations, geeft tijdens de rondleiding tekst en uitleg over de productiefilosofie van Unisign.

 

Digitalisering
Een belangrijk thema in de maakindustrie wordt digitalisering. “De hardware wordt minder belangrijk; er komt meer druk te liggen op software om flexibiliteit mee te creëren”, aldus Daniel Kofman van Siemens Nederland, die de actuele trends schetste. Sinds 1 oktober werkt de vroegere divisie Automation & Drives van Siemens onder de naam Digital Factory, een naamsverandering die op zich al voldoende aangeeft in welke richting Siemens de maakindustrie ziet evolueren. Robots zullen vaker via de CNC-besturing geprogrammeerd gaan worden, waarbij software de vertaalslag maakt van het cartesisch coördinatenstelsel van de CNC-machine naar het kinematisch model van de 6-assige robot. “Het wordt hierdoor gemakkelijker voor de CNC-operator om te gaan met de robot aan de machine.” Ook in de machinebouw gaat virtual prototyping voor grote veranderingen zorgen. Dat vergt wel een ander type onderwijs, denkt Kofman. “We moeten mechatronisch denken in het onderwijs stimuleren. We moeten innovators opleiden die Nederland naar een hoger niveau brengen.”

 

Fried Kaanen
Metaalunie voorzitter Fried Kaanen: robots zorgen voor banen.

 

Robots creëren banen
Voor Metaalunievoorzitter Fried Kaanen gaat dat verder dan alleen het beroepsonderwijs. De komende 5 tot 10 jaren komen veel veranderingen op de maakindustrie af. “Digitalisering dringt door tot in de wortels van de bedrijven, ook qua aansturing en planning. Er gaat individualisering en digitalisering plaatsvinden, met als kernwoord flexibiliteit. Flexibiliteit is de wereld van de toekomst. Daarvoor zijn medewerkers met multidisciplinaire skills nodig.” Verspanende bedrijven moeten zich nu bezinnen hoe ze gaan reageren op deze trends. Ga je upgraden naar samengestelde modules? Hoe verkort je de doorlooptijd? Hoe zet je robotisering in om flexibiliteit te winnen? Kaanen nam heel duidelijk stelling tegen de uitlatingen van minister Ascher, die recent een doembeeld schetste dat robots banen gaan afnemen van Nederlanders. Kaanen: “Robots gaan juist banen creëren. Robotisering is niets anders dan onderdeel van de 4e industriële revolutie. Kijk naar de vorige industriële revoluties: die hebben geen welvaart afgenomen maar welvaart gecreëerd. Dat geldt nu weer.”

 

Harm Kort: Ajax-spelers trainen elke dag voor 1 wedstrijd, mogen verspaners dan een keer per jaar getraind worden?

Harm Kort, voorzitter van het Verspanersforum, roept het onderwijs op te luisteren naar het bedrijfsleven en opleidingen aan te passen. “We moeten innoveren, we hebben geen keus. Het schoolbord vervangen door een iPad is echter geen verandering. We moeten nu de innovatie aanslingeren.” Daarnaast riep hij op niet alleen te mikken op jongeren, maar ook meer werk te maken van programma’s voor zij-instromers, anders lukt het niet de 150.000 banen die komende jaren vrijkomen in de techniek doordat mensen met pensioen gaan, in te vullen. De derde oproep die hij vanuit het Verspanersforum deed, was dat ook bedrijven moeten blijven investeren in hun medewerkers. “Ajax speelt een keer in de week een topwedstrijd en traint de spelers 6 keer in de week. In onze industrie spelen medewerkers elke dag een topwedstrijd; ze werken met machines die tot meer dan een miljoen euro kosten. Mogen we ze dan een keer per jaar trainen? We zullen moeten blijven leren.”

In het volgend digimagazine verschijnt een verslag over de discussie hoe industrie en onderwijs meer kunnen samenwerken, die zich aan het einde van de bijeenkomst ontspon.
En op de komende Metavak (4 – 6 november in Gorinchem) presenteert het Verspanersforum het volledige opleidingsprogramma voor de verspanende industrie.

1 gedachte over “Metaalunievoorzitter: Kennis sleutelwoord in voortbestaan maakindustrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest