metalin' guitars

Soms kom je een verspaand product tegen in een toepassing die je niet verwacht. Zoals een elektrische gitaar, met een body gefreesd uit 6061-t6 aluminium. Het Amerikaanse Metalin’ Guitars freest ze op een Mazak Nexus. Heavy metal uit luchtvaart aluminium?

 

Amerikaans bedrijf freest gitaren op Mazak Nexus

Mazak Amerika liet de aluminium gitaren zien op de IMTS in Chicago. De body van elke gitaar wordt verspaand op een Nexus 510 C-II, een verticaal bewerkingscentrum voor een breed scala aan toepassingen. De tafel biedt met 1300 mm in de X-richting en 660 mm in de Y-as voldoende ruimte om de kast van een gitaar te frezen uit één blok aluminium. Het frezen gebeurt overigens bij moederbedrijf Wolfert Tool and Machine Co., een Amerikaanse machinefabriek.

 

Mazak-gitaar207-46 PM

 

Van 14 naar 1,5 kilo
Het uitgangspunt voor de frezers van Metalin’ Guitars is een blok aluminium van ongeveer 14 kilo, waarvan uiteindelijk 1,5 kilo overblijft. De eigenaar van Wolfert Tool & Machine Co verloochent zijn afkomst niet: hij komt uit de luchtvaarindustrie. Waar het bij de gitarenbouwer om gaat, is dat je je gitaar helemaal kunt laten maken naar eigen inzicht. Customization is het handelsmerk van de gitaarbouwer. Niks 3D-printen, de technologie die steeds in één adem met customization wordt genoemd. Gewoon lekker frezen. Ook qua afwerking – anodiseren, verchromen – zijn er legio mogelijkheden. Maar volgens de gitaarbouwers zorgt vooral de holle aluminium kast van de gitaren voor een ongekende geluidsbeleving als het om elektrische gitaren gaat. Prijzen: vanaf 2499 U$ voor de standaard uitvoering. Maar de sky is the limit bij deze gitaarfrezers.

 

Wil je meer weten? Kijk hier naar een aantal voorbeelden.

Pin It on Pinterest