Hittech

Hittech liet op de Precisiebeurs zien welke meerwaarde 3D-printen van metaal kan bieden. Een titanium onderdeel dat Hittech Bihca in Winterswijk maakt, wordt tegenwoordig niet meer gefreesd uit vol materiaal, maar 3D-geprint en nabewerkt op een freesmachine. Naast doorlooptijdverkorting dalen ook de productiekosten aanzienlijk.

 

Kostenbesparing: 60 procent

Additive manufacturing is onnauwkeurig. Maar de combinatie met CNC-frezen of -draaien laat toe ook heel nauwkeurige onderdelen te vervaardigen. Hittech heeft eerder al eens een warmtewisselaar getoond, die gemaakt is met additive manufacturing. In dat product gaf de maakbaarheid de doorslag om voor de nieuwe technologie te kiezen. Dit keer gaat het om een relatief eenvoudig product, dat echter een lange doorlooptijd kent vanwege de levertijd van het blok titanium.

 

Doorlooptijdreductie
Die levertijd bedraagt normaal gesproken rond de 8 weken. Door het onderdeel bij een toeleverancier te laten maken met een Direct Metal Deposition technologie (DMD), kan Hittech binnen twee weken over een halffabrikaat beschikken. Bij dit DMD-proces wordt een titaniumdraad door een laserstraal in een beschermgas gesmolten en zo wordt laag voor laag het product opgebouwd. Dit halffabrikaat krijgt daarna nog een warmtebehandeling. De nauwkeurigheid komt door het halffabrikaat op een freesmachine na te bewerken. Hierbij wordt de basisplaat volledig weg gefreesd. De besparing zit, aldus een medewerker van Hittech Bihca in Winterswijk, niet alleen in de kortere doorlooptijd maar ook in de kostprijs.

 

Lagere freeskosten
Deze is ongeveer 60 procent lager in vergelijking met de traditionele manier van werken. De besparing komt voor een groot deel uit het feit dat er aanzienlijk minder materiaal wordt gebruikt, wat bij de titaniumlegering fors aantikt. Maar Hittech bespaart ook op machine-uren, gereedschappen en programmeertijd in de verspaning doordat er minder verspaand hoeft te worden. Businesscases voor 3D-printen in metaal zijn er dus wel degelijk al te vinden.

 

Meer informatie
Hittech Group

Pin It on Pinterest