DSM Sonos

Bij 3D-printen gaat de aandacht vooral uit naar de printtechnologie en de machines. Minstens zo belangrijk zijn de materialen.Daar spelen momenteel interessante ontwikkelingen, zowel aan de kunststof- als metaalkant, bijvoorbeeld een doorbraak in het 3D-printen van nikkelgebaseerde superlegeringen.

Materialenmarkt groeit komend decennium naar 8 miljard dollar

Deze ontwikkelingen zijn belangrijk genoeg om in Maastricht eind januari tijdens de 3D Printing Materials Conference volop de aandacht hierop te vestigen. Een van de keynotesprekers op deze conferentie is Rachel Gordon, technology analyst bij IDTechEX. In een recent rapport onderzoekt zij hoe de markt voor 3D-printmaterialen zich gaat ontwikkelen in de komende 10 jaar. Tegen 2025 zal er, verwacht zij, alleen al 8 miljard doller jaarlijks worden uitgegeven aan materialen voor 3D-printen.

 

Verschillende materialen
Zij ziet 7 belangrijke materialen: fotopolymeren (bijvoorbeeld voor SLA), thermoplastisch filament (voor de FDM printers), thermoplastisch poeder (voor laserpoederbedprinters), metaalpoeders, zand en bindmiddel (voor het 3D-printen van gietvormen), lasdraad (voor in hybridemachines zoals die van DMG Mori en Mazak) en gips. Rachel Gordon ziet ook een aantal nieuwe materialen opkomen, waaronder keramiek, carbon, grafeen en biomaterialen. In haar keynote lezing gaat ze niet alleen in op de trends, maar ook op voor- en nadelen van de verschillende materialen.

 

Kunststoffen en keramische materialen
De conferentie valt daarna uiteen in meerdere blokken. In het blok kunststoffen presenteren twee sprekers van DSM de ontwikkelingen bij zowel de polymeren voor 3D-printen als de ontwikkeling die in Limburg gaande zijn op het vlak van biomedische materialen. Een parallelsessie gaat in op keramische materialen, met presentaties over onderzoeken bij Sirris en de Universiteit van West Engeland én een marktgericht verhaal van Admatec Europe, een van de eerste commerciële (Nederlandse) spelers in de markt van 3D-printen van keramiek. In deze presentatie gaat het over de waardeketen.

 

metaalprinten
Materiaalontwikkeling speelt een cruciale rol in de doorbraak van additive manufacturing. Op de foto poeders van LPW voor metaalprinter.

 

Superlegeringen printen
’s Middags staan er sessies over metaal en design & engineering op het programma. De sessie over het 3D-printen van materialen wordt geopend door Giorgio Magistrelli, projectmanager additive manufacturing bij CECIMO, de Europese associatie van machinebouwers. Tijdens een eerdere conferentie schetste hij onder andere hoe CECIMO betrokken is bij de ontwikkelingen van nieuwe standaarden voor de metalen die gebruikt worden bij additive manufacturing. De Europese koepelorganisatie werkt hierbij samen met de Amerikaanse organisatie ASTM. Na zijn inleiding komen er nog presentaties van Cranfield University (Engeland), Werkzeugmaschinenlabor van de RWTH Aachen en het Fraunhofer ILT. Wilhelm Meiners, spreker namens het Fraunhofer ILT, presenteert recente doorbraken in Aken, zoals het 3D-printen van koperlegeringen en materialen die opgenomen worden door het lichaam. Ook presenteert hij een techniek voor het 3D-printen van superlegeringen zonder dat er microscheuren ontstaan.

 

Design & engineering
Het blok over design en engineering is specifiek bedoeld voor de engineers en gaat over hoe ontwerpen voor additive manufacturing. De slotlezing in dit blok komt van Sjef van Gastel, lector Innovatieve Productietechnologie. Hij gaat in op de criteria voor een succesvolle toepassing van 3D-printen in de machinebouw.

Deelname aan het 3D Printing Materials Congres op 27 januari kost nog tot en met 16 december 195 euro, Daarna kost inschrijven 225 euro. Leden van de Metaalunie en CECIMO betalen 195 euro voor de deelname. De dag erna vindt in Maastricht de conferentie plaats over het 3D-printen van biomateralen.

Pin It on Pinterest