Hollandpaviljoen

In september 2014 was de Koninklijke Metaalunie voor het eerst aanwezig op de IMTS. Over twee jaar wil men fors groter uitpakken.

De Amerikaanse maakindustrie zit midden in een sterke heropleving. Dat biedt kansen. Daarom gaat Koninklijke Metaalunie in 2016 opnieuw naar de IMTS in Chicago; maar wel met een veel groter paviljoen dan dit jaar. Eveneens wordt deelgenomen aan de nieuwe beurs Industrial Supply North America, de Amerikaanse versie van de Hannover Messe.

Hollandpaviljoens op IMTS en Industrial Supply North America 2016

Afgelopen september heeft Koninklijke Metaalunie met een Hollandpaviljoen voor het eerst geproefd aan de IMTS. Deze deelname was georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Consulaat in Chicago. De Nederlandse bedrijven die dit jaar van de partij waren, toonden zich in Chicago enthousiast over de kansen die de Amerikaanse markt biedt. Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen, is daar niet verbaasd over. “De VS zijn bezig stappen te zetten op het vlak van productie-innovatie. Dat levert volop kansen op voor Nederlandse bedrijven die hierin voorop lopen.”

 

De Amerikaanse metaalbewerking heeft onder andere veel interesse voor automatisering.
De Amerikaanse metaalbewerking heeft onder andere veel interesse voor automatisering.

Technologie achterstand inhalen
Onder de noemer reshoring halen veel Amerikaanse OEM’ers productie terug naar de VS, dat in de jaren negentig werd uitbesteed aan lage lonen landen in Azië. Zelfs Apple probeert weer een deel van de productie in de VS onder te brengen. Als er één industrieland is dat deze trendomkeer goed heeft gezien, is het Duitsland dat al enkele jaren zeer actief de Amerikaanse markt bewerkt. Voor de Duitse fabrikanten van CNC-machines is de VS ondertussen de enige exportmarkt die nog sterk groeit. De Amerikaanse maakindustrie is namelijk in snel tempo bezig de technologische achterstand goed te maken en wil verduurzamen. Dat biedt kansen voor de Nederlandse industrie, zegt ook Stephan van de Wall, hoofd econoom bij het Nederlands consultaat in Chicago. Ook het midden- en kleinbedrijf vindt hier een interessante exportmarkt, denkt hij. De voorbeelden hiervan zijn er al. Machinebouwer Hembrug neemt al vele jaren deel aan de IMTS in Chicago. Voor de fabrikant van harddraaibanken is de Amerikaanse markt een belangrijke. Dit jaar was ook Bram de Koning, CEO van Cellro op de beurs aanwezig om zich te oriënteren. Sinds begin 2014 heeft Cellro een vestiging in de VS omdat het hier een groeiende behoefte aan automatisering in de verspanende industrie ziet. Bram de Koning wil in 2016 Cellro sterk neerzetten op de machinebeurs in Chicago.

 

Twee paviljoens
Omdat de Amerikaanse markt kansen biedt, hebben Koninklijke Metaalunie en het Nederlands Consulaat de handen ineen geslagen. Ze gaan zowel op de IMTS, de machinebeurs, als op Industrial Supply North America, een Hollandpaviljoen plaatsen. Er is voorlopig ruimte gereserveerd voor 16 bedrijven uit Nederland. De IMTS is de Noord-Amerikaanse tegenhanger van de EMO en is met 2000 exposanten en 114.000 bezoekers de grootste metaalbewerkingsbeurs in Noord-Amerika.

Staan de Amerikanen over twee jaar in de rij voor het Hollandpaviljoen op de IMTS?
Staan de Amerikanen over twee jaar in de rij voor het Hollandpaviljoen op de IMTS?

Het is een typische machinebeurs, met een sterk accent op de verspanende industrie en vanaf 2016 ook op advanced manufacturing inclusief 3D-printen. Industrial Supply North America is een nieuwe toeleveringsbeurs, die samen met de Deutsche Messe wordt georganiseerd. Het wordt een kopie van de succesvolle Hannover Messe, maar dan georiënteerd op Noord-Amerika. “Amerika is echt een interessante markt voor toeleveranciers, zowel in de metaal, IT, robotisering als ook advanced manufacturing”, zegt Stephan van de Wall. “Zeker als je innovatieve producten maakt die goed zijn.” Hij heeft de afgelopen tijd al meerdere delegaties uit Nederland in contact gebracht met Amerikaanse partijen.

 

Het Hollandpaviljoen op de industriebeurzen in 2016 moet een definitief bruggenhoofd naar de VS slaan. Koninklijke Metaalunie is de werving van deelnemers inmiddels gestart. Wie meer wil weten kan contact opnemen met het team Internationaal Ondernemen, internationaal@metaalunie.nl

2 gedachten over “Metaalunie slaat met IMTS-deelname bruggenhoofd naar de VS

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest