smart industry

Greg Hyslop, directeur van Boeing Research & Technology, denkt dat er in de VS meer aan de hand is dan een manufacturing renaissance, zoals de Amerikanen de opleving benoemen. Gelijktijdig denkt hij dat er ook een heruitvinding van maaktechnologie plaatsvindt. Smart industry is het sleutelwoord. 

 

Amerikanen zien toenemende rol IT in machines en processen in de maakindustrie

Als je ziet hoe dwars door het hele land onderzoeksinstituten uit de grond worden gestampt, merk je dat de Amerikanen beseffen dat ze hun technologie-achterstand moeten goed maken. Want, zegt Hyslop, technologie-ontwikkeling neemt op zijn beurt weer de productontwikkeling op sleeptouw. Dan is de cirkel rond in de ogen van de Boeing-topman. Nieuwe technologie maakt nieuwe designs voor vliegtuigen mogelijk en die bouw je voortaan in Amerika, omdat technologie- en productontwikkeling dicht bij elkaar moeten zitten.

Clarity is een van de aanbieders van real time monitoringssystemen voor verspanende machines. Het systeem is gekoppeld aan het ERP-systeem en geeft direct inzicht in reële productiviteit versus geplande.
Clarity is een van de aanbieders van real time monitoringssystemen voor verspanende machines. Het systeem is gekoppeld aan het ERP-systeem en geeft direct inzicht in reële productiviteit versus geplande.

 

Realtime productiedata analyseren
In de technologie-ontwikkeling speelt de ijzersterke IT-industrie in de VS een prominente rol in. Smart industry. Bijvoorbeeld om te simuleren. Testen zal, zo schetste Hyslop op de TRAM-conferentie tijdens de IMTS, plaatsmaken voor modelleren. Alles wat je in een computermodel kunt doen, verlaagt het aantal fysieke testuren. En dus kosten en ontwikkelingstijd. En dat is nodig. Greg Hyslop haalde op de TRAM-conferentie een punt aan dat je op de beursvloer van de IMTS duidelijk terugzag: de rol van IT in de industrie. Veel nadrukkelijker dan in Europa kom je dat thema op haast elke stand tegen. Data opslag in de cloud is in de VS ook voor de maakindustrie breder geaccepteerd in Europa. Bijna elke grote machinebouwer op de IMTS had voorbeelden van communicatie tussen de machines en speciale software om zaken als efficiency, machinebezetting et cetera uit te lezen.
Okuma app store
Okuma haakte op de IMTS ook aan bij deze ontwikkeling door derden die apps voor CNC-machines ontwikkelen, toegang te geven tot de Okuma appstore (bereikbaar onder myokuma.com). Ook klanten kunnen in deze appstore de apps die ze zelf hebben geschreven, delen met anderen. Op de beursvloer werden de eerste voorbeelden hiervan gedemonstreerd. Nog een stap verder is wat de Amerikanen noemen data driven manufacturing, eigenlijk de ontwikkeling van Industrie 4.0 in Duitsland. Data in de cloud gaan steeds meer de verspaning aansturen. Eigenlijk is een andere ontwikkeling, adaptive machining, eveneens volledig toe te schrijven aan de ontwikkelingen aan de IT-kant. Brett Hopkins, werkzaam bij Delcam USA, pakte dit thema op. Bij Delcam ziet men in adaptief frezen de sleutel tot een succesvolle toepassing van additive manufacturing.

 

Online gereedschappen monitoren
Ook gereedschapfabrikanten gaan big data in de cloud meer benutten, zo werd in Chicago duidelijk. De volgende stap wordt volgens van Sandvik Coromant dat sensoren geïntegreerd worden in gereedschappen die via het internet communiceren met slimme databanken. Verspanende processen worden dan real time bijgestuurd op basis van de data uit de sensoren en de gegevens die bekend zijn uit de databank.

Lees hier het hele artikel over de toekomstige trends in de verspaning die de Amerikanen zien

1 gedachte over “Toekomst van manufacturing ligt in de cloud

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest