Machinefabriek Boessenkool gebruikt sinds enige tijd een trillingsgedempte boorbaar van bijna 1,5 meter lengte. Deze biedt de verspaner uit Almelo vooral de proceszekerheid die nodig is wanneer als laatste in grote werkstukken nog een passing nagedraaid moet worden.

 

Proceszeker nauwkeurig bewerken met Sandvik Silent Tool

De aanleiding voor Boessenkool om te investeren in dit bijzondere gereedschap, is dat op de Hankook VTC 40/50 carrousel draaibank steeds vaker complexe pomphuizen en afsluiters tot 4000 mm hoog bewerkt moeten worden. Wanneer daarin als laatste bewerking een nauwkeurige passing gedraaid moet worden of een hoge oppervlaktekwaliteit van een kamer nodig is, telt proceszekerheid. “Het risico op beschadiging van het product is te groot”, zegt Arnold Meier, werkplaatschef. De oplossing komt van gereedschappenleverancier Komeetstaal, dat een Silent Tool boorbaar van Sandvik

Silent Tools
De 1400 mm lange trillingsgedempte boorbaar.

Coromant geleverd. Deze heeft in de uitvoering bij Boesenkool een lengte van 1400 mm en een diameter van 80 mm. “Deze trillingsgedempte boorbaar is leverbaar tot een diameter van 400 mm en een maximale lengte van 14 x D. Dus 5,60 meter maximale lengte,” zegt Martin Muller, technisch adviseur bij Komeetstaal. Meier zet op de trillingsgedempte boorbaar Sandvik wisselplaten in met de nieuwe Inveo technologie, wat voor een nog langere standtijd zorgt.

 

Voordelen
Naast proceszekerheid en een lange standtijd van de wisselplaten door de demping, levert het de grootverspaner ook een enorme tijdwinst, aldus Arnold Meier. Er kan gemakkelijker voldaan worden aan de hoge kwaliteitseisen van opdrachtgevers die exotische materialen als Inconel willen. En dergelijke materialen worden steeds vaker bewerkt, met name voor de olie- en gasindustrie. Boessenkool werkt echter ook aan opdrachten voor de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland en heeft componenten bewerkt voor de wagens waarmee de spiegels voor de grootste telescoop ter wereld, die in Chili wordt gebouwd, naar de bergtop worden gebracht.

Het volledige artikel over hoe Machinefabriek Boessenkool de Silent Tool van Sandvik Coromant inzet, verschijnt in de 2015 editie van het Jaarboek Verspanen. Dat verschijnt in de tweede helft van maart.

 

FOTO: Van links naar rechts Michel Damen, CNC-operator, Arnold Meier, werkplaatschef en Martin Muller, technisch adviseur bij Komeetstaal.

 

Meer informatie
Sandvik Coromant Silent Tools

KIM Komeetstaal

Machinefabriek Boessenkool

 

Pin It on Pinterest