Ten Cate

Producenten en verwerkers van composieten zijn nog steeds positief over de markt, al zijn ze iets minder optimistisch dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek door Wirtschaftsvereinigung Composites Germany. 90% van de deelnemers verwacht komende maanden een stabiele of zelfs licht verbeterende markt.

 

Automobiel en luchtvaart de aanjagers van de groei

Elke zes maanden houdt de Duitse organisatie een onderzoek onder de leden van de AVK, CFK Valley, CCeV en de VDMA. Het positieve gevoel is iets afgenomen ten op zichte van de zomer 2014. Maar nog steeds zijn twee op de drie bedrijven positief of zeer positief over de marktontwikkeling. Vooral is dat dan over de Duitse markt en de ontwikkelingen in de wereld buiten Europa. Over de Europese markt, uitgezonderd Duitsland, is men kritisch.

 

Investeren in machines
De positieve verwachtingen worden ondersteund door onder meer investeringsplannen. Zo’n 30% van de bedrijven wil dit jaar extra personeel in dienst nemen. Daar staat tegenover dat 10 % het medewerkersbestand wil afbouwen. Twee op de drie is wel van plan te investeren in productiemiddelen. Meer dan de helft zegt zelfs dat de composietenbusiness belangrijker zal worden. De drijvende kracht hierachter is de toename van het gebruik van carbonvezelversterkte kunststoffen (CFK). Dit wordt algemeen gezien als de factor die de materialenkant gaat beïnvloeden en voor groei zal zorgen. Zowel Duitsland als Azië worden gezien als de regio’s die voor deze ontwikkeling zorgen. Met name de automobiel en de luchtvaartindustrie zijn de twee sectoren waarin het gebruik van CFK gaat toenemen, zo blijkt uit de studie. Hierna volgt de windmolenindustrie.

 

Lichte daling index
De Duitse branchevereniging berekent ook na elk onderzoek een jndex, de composites development index. Deze laat een lichte daling zien, maar, zo wordt opgemerkt, vanaf een relatief hoog niveau. Ondanks de lichte daling blijft men positief over de ontwikkeling van de eigen onderneming.

 

FOTO: een velg van carbonvezel versterkte kunststof, geproduceerd door Ten Cate. Deze velg was afgelopen jaar te zien in Düsseldorf op de beurs Composites

 

Meer informatie
Wirtschaftsvereinigung Composites Germany

1 gedachte over “Duitse composietenindustrie blijft positief gestemd

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest