Deskproto

Dat CNC-frezen nog lang geen technologie uit de oude doos is, laat Delft Spline Systems met Deskproto op Rapidpro zien. De Delftse ontwikkelaar van 3D CAM software voor freesmachines, freest op Rapidpro voor bezoekers een gepersonaliseerde Lithophane sleutelhanger. De foto van de bezoeker wordt zichtbaar als je de sleutelhanger tegen het licht houdt. En dat kun je sneller frezen dan 3D-printen.

 

Gepersonaliseerde lithophane sleutelhanger in 10 minuten gefreesd

 

Althans, dat laat Deskproto aan de vooravond van Rapidpro weten. Om producten op maat te maken – het voordeel van digitalisering van de productie – is CNC-frezen voor een aantal toepassingen beter geschikt dan 3D printen. Vooral de snelheid geeft bij de productie van de sleutelhanger de doorslag. Door ook bij het frezen het programmeerwerk slim aan te pakken met 3D CAM-software, kun je net zo goed – eigenlijk dus beter – gepersonaliseerde producten maken.

 

Grijswaarde pixel vertalen naar Z-waarde
De CAM-software gebruikt voor het berekenen van de freesbanen een STL-file uit een 3D CAD-programma. Voor de presentatie op Rapidpro is dat de gedigitaliseerde versie van de foto van de bezoeker. Deskproto 3D zet van elke pixel de grijswaarde om in een specifiek Z-waarde. Die gegevens worden vervolgens gebruikt voor het berekenen van de freesbanen waarna de software de NC-file voor de CNC-freesmachine genereert. Deskproto is in staat om uit elk 3D CAD-programma een STL file in te lezen. Het frezen van zo’n sleutelhanger zelf kan op een 3- of 4-assige freesmachine gebeuren. De CAM-software van het bedrijf uit Delft is bedoeld voor ontwerpers die snel een prototype willen frezen.

 

 

Creatieve mogelijkheden
Lithophane is een oude fototechniek (die vorig jaar op Rapidpro ook door het Fablab Maastricht werd gedemonstreerd) en levert een afbeelding op die alleen zichtbaar is als het voorwerp van achteren wordt belicht. Naarmate een pixel donkerder is, frees je minder materiaal weg en omgekeerd. De software van Deskproto laat doe om dit soort afbeeldingen te frezen in een vlak product als ook in een buisvormig product, dat vanwege de vorm veel creatieve toepassingen mogelijk maakt. Op de website van de softwareontwikkelaar vind je meerdere voorbeelden. Bezoekers van Rapidpro die zo’n gefreesde sleutelhanger met hun eigen afbeelding willen hebben, kunnen zich melden bij de stand (101) en moeten 10 minuten geduld hebben. Dan is de sleutelhanger klaar.

 

Demonstratie in het Witte Huis

Deskproto is het 3D CAM-pakket van Delft Spline Systems, dat door een groot aantal A-merk bedrijven wordt ingezet voor productontwikkeling. Verleden jaar nam een van de klanten van het Nederlandse bedrijf deel aan de White House Maker Fair, een bijeenkomst in het Witte Huis in Washington, geïnitieerd door president Obama. De gebruiker van Deskproto gebruikte de 3D CAM-software om een houder voor tandenborstels te frezen met de eerste letter van de voornaam in de houder gefreesd, zodat iedereen zijn eigen plekje heeft voor zijn eigen tandenborstel.

 

1 gedachte over “Deskproto: product op maat frezen sneller dan 3D printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest