Rapidpro maakt zich op voor de 5e editie. Meer dan ooit zal de beurs de hele keten van productidee tot realisatie laten zien. Er worden nieuwe 3D-printtechnieken toegelicht, zoals biomaterialen- en foodprinten. Fabrikanten kiezen de beurs in Veldhoven als het platform voor productlanceringen. En RapidPro wordt internationaler.

Beurs duurt 3 dagen voor meer quality time voor bezoekers en exposanten

 

Rapidpro groeit opnieuw. Els van de Ven, beursmanager bij het Mikrocentrum, zegt dat nu al meer dan 100 exposanten zich hebben aangemeld voor de beurs op 3, 4 en 5 maart in Veldhoven. “We groeien 30 procent ten opzichte van vorig jaar.” Maar de beurs groeit ook nog in een ander opzicht: van twee naar drie dagen. Niet om méér bezoekers te trekken, wel om meer quality time te kunnen bieden. “We willen de bezoekers van vorig jaar meer spreiden over de tijd, zodat de exposanten meer tijd hebben voor de bezoekers”, legt Els uit.

 

Els van de Ven, beursmanager Rapidpro: nu gaat het om de beslissing zelf investeren in 3D-printers of nog niet?
Els van de Ven, beursmanager Rapidpro: nu gaat het om de beslissing zelf investeren in 3D-printers of nog niet?

3D-printen wordt volwassen
Want aan de vooravond van de eerste lustrumeditie constateert zij dat de markt aan het veranderen is. En daar wordt op ingespeeld. “Rapidpro is volwassen geworden, net als de markt daarmee bezig is. Het is niet langer onze taak om awareness te creëren. Doel van de beurs is om mensen te laten beslissen of ze moeten kopen of niet”, zegt Els van de Ven. Ze is daarom blij dat vrijwel alle grote merken op Rapidpro Industrial zijn vertegenwoordigd. EOS, Renishaw, ConceptLaser, 3D Systems en Voxeljet doen mee vanuit de metaalkant. AAE uit Helmond toont wat je met de metaalprinters van SLM Solutions kunt. Aan de kunststoffenkant doet Stratasys (via Seido Systems) mee, net als Prodways dat via NextStep 3D voor het eerst meedoet aan Rapidpro. Arburg neemt voor het eerst deel. Materiaalleveranciers zijn er ook: DSM Somos bijvoorbeeld. De interesse van buitenlandse partijen groeit eveneens. Het Chinese Hangzhou Hongkai New Materials kiest RapidPro voor de lancering van de 3D-printmaterialen in de Europese markt. Kenniscentra doen mee, zoals Fraunhofer, Sirris, Universiteit Twente en Objexlab. Andere materialen dan kunststof en metaal komen ook aan bod, zo presenteert Admatec de mogelijkheden van keramiek 3D-printen en gaat het Fablab Maastricht in op foodprinten. Els van de Ven: “Nu de technologie bekend is, wordt het belangrijk samen te kijken naar hoe we 3D-printen verder innoveren om samen mooie dingen te maken.” Daarom is ze blij met dienstverleners, zoals 3D Worknet, Layerwise, Melotte en RP2.

 

Impact 3D-printen op de wereld
Een belangrijk deel van het lezingenprogramma is eveneens gericht op de stap van bekend zijn met 3D-printen naar de toepassing ervan. Keynote spreker is Fried Vancraen, oprichter en ceo van Materialise, dat dit jaar het 25-jarig bestaan viert. Gijs Molsbergen, visionair en mede-oprichter van The Next Marketing, schetst op 4 maart de impact van 3D-printen op de wereld van 2025. Hij gaat in op hoe de technologie de samenleving dan kan hebben veranderd. Dat sluit enigszins aan op de VPRO Tegenlicht Meetup die op de tweede dag plaatsvindt. Naar aanleiding van dit TV-programma wordt op 3 maart van 16.00 tot 19.00 uur gediscussieerd over wat innovatieve productietechnieken voor de wereld betekenen, voor de werkgelegenheid, voor het milieu. In het forum zit onder andere Jalila Esaida. De tweede beursdag staat vooral in het teken van de mogelijkheden van 3D-printen in de medische wereld. En op de derde dag spreken onder andere Martin Forth (Envisiontec) en Sjef van Gastel (Objexlab) over respectievelijk 3D-printen in de juwelen- en machine-industrie.

 

Vrijwel alle grote merken zijn vertegenwoordigd, zoals DSM Somos en Prodways, die samenwerken aan materiaaltechnologie.
Vrijwel alle grote merken zijn vertegenwoordigd, zoals DSM Somos en Prodways, die samenwerken aan materiaaltechnologie.

Industrial en Home Professional groeien naar elkaar toe

Enkele jaren geleden heeft Mikrocentrum een scheiding aangebracht tussen RapidPro Industrial en RapidPro Home Professional. Ook dit jaar is deze scheiding er. Bij Home professional staan vrijwel alle Nederlandse fabrikanten van 3D-printers voor kunststoffen en zijn er dagelijks lezingen en workshops. Daar is ook een presentatie bij door een professionele gebruiker, die een homeprinter dagelijks inzet in zijn bedrijf. Els van de Ven: “De twee segmenten groeien naar elkaar toe, mede doordat de bedrijven aan de home professional kant zich heel goed ontwikkelen. Fabrikanten zoals Autum 3D, dat een DLP-printer heeft gebouwd, beweegt richting de industrie. Dat is een interessante ontwikkeling. Moeten we in 2016 deze scheiding nog handhaven?”

3D Print Magazine verschijnt in een extra dikke beursspecial. Daarin niet alleen aandacht voor de technologie en de materialen, maar ook voor de effecten van 3D-printen op de businesskant van bedrijven en op de juridische aspecten. Wie nu een abonnement neemt, krijgt de uitgave ruim een week voor RapidPro thuis bezorgd.

 

Pin It on Pinterest