3D Systems en Stratasys, de beide marktleiders in additive manufacturing, zijn hard bezig een compleet ecosysteem te bouwen. Die strategie biedt de bedrijven op korte termijn voordeel, maar of deze strategie op lange termijn de beste is, valt nog te bezien.

 

Brent Stucker uit twijlfels op Additive World Conference

Dat zei professor Brent Stucker, expert op het vlak van additive manufacturing, vorige week op de Additive World Conference. Stucker is tevens juryvoorzitter van de eerste design challenge, waarvoor aan het eind van de eerste conferentiedag de awards werden uitgereikt.

 

Toegang tot kapitaal
Brent Stucker, verbonden aan de universiteit van Louisville en oprichter van 3DSIM (een van de partners van Additive Industries) denkt dat de strategie van Stratasys en 3D Systems de bedrijven momenteel toegang biedt tot veel kapitaal. “Ze kunnen daardoor alles kopen”, zo zei hij in Eindhoven op Additive World Conference. Dat doen de bedrijven dan ook. 3D Systems heeft bijvoorbeeld verleden jaar onder andere Layerwise in Leuven overgenomen, waarmee veel kennis op het gebied van 3D metaalprinten in huis werd gehaald. Twee weken geleden heeft Stratasys nog Econolyst gekocht, een Brits consultancybureau op het gebied van 3D printen. De Amerikaanse professor én ondernemer betwijfelt echter of dit de juiste aanpak voor de lange termijn is. “Ik ben daar sceptisch over. Ik weet niet of dit voor de lange termijn het juiste businessmodel is. We moeten afwachten of ze in de toekomst weer niet activiteiten gaan afsplitsen.”

 

Reproduceerbaarheid verbeteren
Stucker gaf tijdens de conferentie een boeiende presentatie over de ontwikkelingen die hij momenteel in de additive manufacturing markt ziet en wat de grootste hinderpalen momenteel zijn. De grootste – de geringe reproduceerbaarheid – lijkt uit de weg te worden geruimd door de nieuwe software die hij en het team van 3DSIM ontwikkelen. “We willen voorspellen hoe het onderdeel zich zal gedragen nog voordat we het maken.” In het digimagazine van april verschijnt een artikel over de conferentie.

 

Awards in design challenge uitgereikt

De jury samen met de finalisten, van links naar rechts: Rein van der Mast (AddLab, jury), Dorine Laheij (Settels Savenije van Amelsvoort, finalist Professionals Category), Charles de Forges (Spartacus3D, finalist Professionals Category), Erik de Bruijn (Ultimaker, jury), Gilbert Peters (e-Move, winnaar Professionals Category), Brent Stucker (3DSIM, juryvoorzitter), Christophe Blanc (finalist Students Category), Jonas Deitschun (Team Cooling with Heat, Winnaar Students Category), Michal Wanski (Altair, Jury), Giorgio Magistrelli (Cecimo, jury).
De jury samen met de finalisten, van links naar rechts: Rein van der Mast (AddLab, jury), Dorine Laheij (Settels Savenije van Amelsvoort, finalist Professionals Category), Charles de Forges (Spartacus3D, finalist Professionals Category), Erik de Bruijn (Ultimaker, jury), Gilbert Peters (e-Move, winnaar Professionals Category), Brent Stucker (3DSIM, juryvoorzitter), Christophe Blanc (finalist Students Category), Jonas Deitschun (Team Cooling with Heat, Winnaar Students Category), Michal Wanski (Altair, Jury), Giorgio Magistrelli (Cecimo, jury).

 

De Amerikaanse AM-expert is dit jaar tevens juryvoorzitter geweest van de Design for Additive Manufacturing Challenge, die dit jaar voor het eerst heeft plaatsgevonden. Uit 34 deelnemers in twee groepen, professionals en studenten, waren 3 finalisten voor iedere categorie geselecteerd. Na een presentatie van de finalisten aan de jury zijn twee winnaars geselecteerd die het beste invulling hebben gegeven aan de opdracht om een bestaand product te herontwerpen voor additive manufacturing. Winnaar in de groep professionals is het Team e-Move Adventure; bij de studenten heeft een team van de universiteit van Bremen gewonnen. Additive Industries CEO Daan Kersten reikte daarnaast de Industrial Achievement Award aan Brent Stucker voor zijn grote en waardevolle bijdrage aan standaardisatie van de 3D metaalprinten voor industrieel gebruik. Bram de Zwart van 3D Hubs kreeg de Pioneer Award en Greg Morris van GE Aviation kreeg de award voor de beste industriuele toepassing. GE 3D print momenteel een brandstofinjector voor een vliegtuigmotor.

 

Op 3D Print magazine kun je een interview lezen met de winnaar, Gilbert Peters, over hoe hij de mogelijkheden van additive manufacturing benut voor de elektrische motorfiets die hij ontwikkelt.

 

Pin It on Pinterest