DDP campus

Op de in ontwikkeling zijnde campus van de RWTH Aachen is een nieuw onderzoekscentrum naar digital photonic production in gebruik genomen. Deze DPP-campus kan rekenen op een jaarlijks budget van 2 miljoen euro, onder andere bedoeld om onderzoek te doen naar additive manufacturing.

 

Onder andere onderzoek naar additive manufacturing met laser

Professor Reinhart Poprawe, directeur van de nieuwe campus en van het Fraunhofer ILT, had geen toepasselijkere opening van de nieuwe researchcampus kunnen bedenken: hij overhandigde de vertegenwoordiger van het ministerie van Educationd and Research BMBF (dat in Duitsland onderzoek subsidieert) een 3D geprinte sleutel. Deze was gemaakt door medewerkers van de nieuwe onderzoekscampus.

 

Femoseconde laser
Additive manufacturing is echter niet het enige onderzoeksveld waar het om gaat. De DDP researchcampus gaat ook onderzoek doen naar produceren met nieuwe ultrasnelle lasers, zoals de femtoseconde laser, als ook naar nano photonic production. Dit gaat nog en stap verder: hiermee wil men functionele lagen op nanoschaal produceren. Het doel van de DDP-campus is om de inzet van licht als gereedschap in de productie verder te onderzoeken en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen.

 

Siemens: 3D metaalprinten
In totaal hebben zich 20 partners uit de industrie verbonden aan de DDP-campus. Daartoe behoort onder andere Siemens. Nicolas Vortmeyer, CTO bij de Power and Gas divisie van Siemens, is vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van 3D printen met lasers. Digitaal produceren in optima forma. Volgens hem verlegt additive manufacturing de grenzen waar Siemens in de productie van componenten voor energiecentrales tegenaan loopt. “Deze technologie biedt ons de mogelijkheid om reserve onderdelen voor zelfs oudere turbines te maken op een snelle manier.”

 

15 jaar financiering
De nieuwe onderzoekcampus, één van de vele die de RWTH momenteel ontwikkelt, kan de komende 15 jaar op financiële steun van het BMBF rekenen in de orde van grootte van 2 miljoen euro per jaar. Het fonds ondersteunt in totaal 9 van dergelijke campussen, verspreid over heel Duitsland.

FOTO: Professor Poprawe (rechts) overhandigt Thomas Rachel van het ministerie de 3D geprinte sleutel.

 

Pin It on Pinterest