Feston SupraMotion

Festo laat op de komende Hannover Messe een interessante innovatie zien: Festo SupraMotion 3.0. Producten tot wel 100 kilo kunnen als het ware zweven boven een metalen oppervlak. Een van de toepassingen die Festo voor SupraMotion ziet, is de machinebouw omdat je wrijvingsloze aandrijvingen kunt maken.

 

Contactloze aandrijving dankzij supraconductoren

Het was tijdens de Festo-persconferentie aan de vooravond van de Hannover Messe een spectaculair beeld. Twee metalen rollen zweefden enkele millimeters boven een metalen oppervlak. Zelfs toen Georg Berner, hoofd strategische corporate ontwikkeling, een papier onder de rollen doorhaalde, veranderde er niks.

 

Video van SupraMotion: de toepassingen komen vanaf 2:40 in beeld

 

Superconductoren
De SupraMotion technologie van Festo maakt gebruik van een sterk elektromagnetisch veld. Daarboven bevindt zich een spacer met daarboven de superconductor.  Dat zijn speciale materialen waarvan de elektrische weerstand tot 0 zakt als de temperatuur beneden een zogenaamde transitietemperatuur komt, in dit geval -180 graden C. “Vanaf dat moment kunnen de elektronen zich vrij bewegen en is alle weerstand verdwenen. Dat maakt het zweven mogelijk”, legt Georg Berner uit. Op dat moment wordt namelijk de spacer verwijderd en blijft het product op de vaste afstand zweven. Festo is er in geslaagd om de 3e generatie van deze technologie zodanig door te ontwikkelen, dat het koelen nog maar amper energie vergt. Momenteel is dat voor een unit die tot 100 kilo kan verplaatsen niet meer dan 18W. De afstand tussen het product en de elektromagneten blijft constant, ook al kantel je de magneten. Naast het feit dat de aandrijving volledig wrijvingsloos gebeurt, ziet Festo ook een voordeel in het feit dat dit ongevoelig is voor vervuiling en roestvorming. “Vervuiling brengt geen schade toe.”

 

Mogelijke toepassingen
Festo demonstreert deze nieuwe technologie op de Hannover Messe om klanten en partners aan te zetten toepassingsmogelijkheden te bedenken. In een toelichting, zei Georg Berner dat hij vooral aan de algemene machinebouw denkt als sector waar je deze superconductor technologie kunt toepassen. “We hebben hierover al gediscussieerd met de semi conductor industrie, maar die wil op 1 nanometer positioneren. Dat kan, maar het wordt lastig. Daarom denken we eerder aan de algemene machinebouw.” Een van de mogelijke toepassingen is dat je met speciale units producten overneemt zonder ze fysiek aan te raken met een grijper of iets dergelijks. SupraCycle noemt Festo dit zelf. Dat laat Festo ook zien in een van de toepassingen op de Hannover Messe. Een andere toepassing is SupraHelix, een draaiende conveyor as die contactloos wordt aangedreven om metalen ringen een voor een te transporteren. De derde toepassing is SupraCarrier. Hierbij wordt een vlakke werkstukhouder over twee magnetische rollen verplaatst. Dit zou gebruikt kunnen worden voor het verplaatsen van non-ferromagnetische producten van alle afmetingen.

 

Festo staat op de Hannover Messe in hal 15 stand D07

 

Pin It on Pinterest