MTMS

De tweede editie van MTMS in Brussel gaat door onder de noemer beter, goedkoper, sneller en sterker. Daar draait het om in de maakindustrie. Exposanten tonen met thema’s zoals Industrie 4.0, 3D printen maar ook moderne verspanende technologie hoe dit in de praktijk te brengen. Daarnaast brengt de Belgische beurs engineers en makers bijeen.

 

Industrie 4.0 en 3D printen themas op transitiebeurs voor de maakindustrie

De MTMS / Machineering (25, 26 en 27 maart) pakt dit jaar uit met zo’n 160 exposanten, die de grootste hal van het Brusselse expocenter vullen. Nieuwe technologie en materialen en hoe je die kunt inzetten, krijgen op de beurs de nodig aandacht.

 

Industrie 4.0
Op vrijdag geeft Maarten Witters, projectleider bij Flanders Make, twee keer een presentatie met als titel Mechatronica 4.0, verwijzend naar Industrie 4.0. De integratie van sensoren die gekoppeld zijn aan het internet zorgen voor heel nieuwe mogelijkheden in de machinebouw. Denk aan conditiemonitoring, maar ook nieuwe concepten voor kwaliteitsbewaking. In het programma Mechatronica 4.0 bundelen Sirris, Flanders Make en iMinds de krachten en expertise om machinebouwers te ondersteunen bij het verbeteren van hun machines door de inzet van slimme ICT-technologie. Daarmee maken ze hun machines klaar voor de toenemende vraag naar flexibele productiesystemen, die inspelen op de sterk wisselende vraag van de klant.

 

MTNS
Additive manufacturing is een van de nieuwe technieken waaraan MTMS aandacht besteedt.

 

3D printen
Op geen enkele industriebeurs ontbreekt nog het thema 3D printen. Ook op MTMS niet. Behalve exposanten in Additive & New Manufacturing Technology Village (met onder andere Renishaw, NextStep, Layerwise / 3D Systems en VKC Centexbel) zijn er ook rondom het thema additive manufacturing presentaties. Karen Deleersnyder, onderzoeker bij het Vlaams kunststoffencentrum VKC Centexbel, belicht de activiteiten die de kunststoffen- en textiel industrie in Vlaanderen op het gebied van 3D printen ondernemen. Additive manufacturing wordt vaak als een standalone technologie gezien, maar kan ook als additionele techniek worden gebruikt. Dat onderzoek VKC Centexbel. Denk aan het 3D printen van details op kleding en kunststoffen, zodat je niet telkens een mal nodig hebt. Of het printen van verstevigingen. Deze presentatie is donderdagmiddag.

 

Modelgebaseerd ontwerpen
De complexe machines van vandaag vergen een andere manier van ontwerpen dan tot nog toe gebruikelijk is. Modelgebaseerd ontwerpmethodes leiden tot een efficiënter engineeringsproces en tot betere producten. Bert Dexters van Flanders Make belicht dit in twee presentaties op donderdag.

 

CNC Technologie
MTMS blijft daarnaast natuurlijk de beurs waar aanbieders van onder andere CNC-technologie hun nieuwe machines, gereedschappen en automatiseringssystemen tonen. RoboJob introduceert op de beurs de uitbreiding van het robotbeladingssysteem. De voor- en nabewerking is voortaan een standaardfunctie in de besturing van de robotcel. In de Turn-Assist software stelt de operator eenvoudig in welke voor- of nabewerking gedaan moet worden, bijvoorbeeld een afgewerkt stuk wassen, een serienummer ponsen of een afgewerkt stuk ontbramen. Cellro neemt eveneens deel aan de beurs in Brussel, evenals andere Nederlandse bedrijven zoals Hermle, Promas, Ridder DataSystems, Hexagon Metroly en Hurco. Deze laatste machinebouwer toont er het 5-asisg bewerkingscentrum VMX 30 UHSi, die voorzien is van de zeer snelle WinMax besturing en een hoogtoerige motorspindel (tot 18.000 toeren per minuut).

Toegang tot MTMS (25-27 maart) is gratis, maar het is wel handig je vooraf te registreren. Dat kan hier. Openingstijden op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, op donderdag van 10.00 tot 22.00 uur.

 

Pin It on Pinterest