De Europese Unie moet een ondersteuningsprogramma opzetten voor platformen waarop nieuwe, geavanceerde productietechnologie kan worden getest. Dat pleidooi komt van Robert Nefkens, directeur van Hembrug en bestuurslid van Cecimo. Hij ziet dit als een essentiële stap om de maakbedrijven over de streep te trekken als het om nieuwe technologie gaat.

 

Pleidooi Cecimo-bestuurder in workshop EU over advanced manufacturing

Robert Nefkens hield zijn pleidooi tijdens een workshop van Cecimo samen met topambtenaren van de Europese Unie. Deze workshop had als doel het in kaart brengen van factoren die voor mkb-ondernemingen belangrijk zijn als het gaat om investeren in geavanceerde technologie. Advanced manufacturing is één van de speerpunten in het beleid van de nieuwe commissie. De commissie wil maatregelen nemen om de Europese maakindustrie in snel tempo te moderniseren. Garcia Porras, die een speciale taskforce van de commissie leidt, werkt maatregelen uit die zowel de ontwikkeling als de brede toepassing van geavanceerde productietechnologie bevorderen. Dit moet de concurrentiepositie van de Europese maakbedrijven versterken.

 

Sterke rol voor leveranciers
Volgens Robert Nefkens leunen de ondernemers uit de maakindustrie sterk op hun leveranciers. “Als ze willen investeren in nieuwe productietechnologie en systemen, wenden ze zich eerst tot hun leveranciers voordat ze naar universiteiten, overheidsinstanties en programma’s gaan. Het industriëel mkb neemt een investeringsbeslissing als de leverancier de voordelen van het nieuwe systeem bevestigt, net als de verwachte terugverdientijd.” De kleinere en middelgrote maakbedrijven stappen niet zo snel naar een universiteit of onderzoeksinstituut. Juist daarom zijn volgens Nefkens testfaciliteiten noodzakelijk. Voor de vaak kleinere machinebouwers en ook de leveranciers zijn dergelijke demonstrators te kostbaar, terwijl de maakindustrie wel op deze partijen leunen als het om dergelijke investeringsbeslissingen gaat.

 

Cecimo EU
De forumdiscussie tijdens de workshop, met als tweede van rechts Robert Nefkens.

 

Technologiecentra
Daarom roep Robert Nefkens de Europese Commissie en de lidstaten op om financiële middelen beschikbaar te stellen voor dergelijke testfaciliteiten. Dat kunnen testplatforms zijn, die worden ondergebracht bij een machineleverancier of in technologiecentra. Deze moeten regionaal ingericht zijn. Een ander idee dat tijdens de worlshop naar voren kwam is het opstellen van een Europese lijst die de zichtbaarheid en toegankelijkheid van onderzoek en technologiecapaciteiten in de hele EU verduidelijkt. Robert Nefkens vindt dit een prima idee.

 

Made Different programma
Tijdens de workshop werd ook gediscussieerd over best practices. Voorbeelden die ter sprake kwamen, waren onder andere een Brits programma om de maakindustrie op weg te helpen naar ICT-gebaseerd produceren en het Belgische Made Different programma. Dat laatste ondersteunt bedrijven op weg naar een factory of the future. Ook een Duits initiatief, Go-Effizient, kwam ter sprake. Dit is een innovatie vouchersysteem waarmee bedrijven laagdrempelig kennis kunnen inkopen. Voorwaarden om dit tot een succes te maken, zijn dat je de vouchers ook in een ander land kunt besteden en dat je ze niet alleen kunt inwisselen bij universiteiten, maar ook bij andere bedrijven als die de benodigde kennis in huis hebben.

 

1 gedachte over “Robert Nefkens: testplatform voor nieuwe technologie nodig

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest