henry Kim

Doosan wil in 2020 in de top 3 van fabrikanten van verspanende CNC-machines staan. Dat zegt Henry Kim, sinds enkele maanden de topman van Doosan Infracore Germany en daarmee de hoogste baas in Europa in een interview in het Jaarboek Verspanen 2015.

 

Doosan wil in 2020 wereldwijd in de top 3 staan

Gemeten naar omzet en aantal verkochte machines, staat het merk nu op plek 5 of 6, afhankelijk hoe je de berekeningen maakt. Mazak is de marktleider in de ogen van de Koreanen, gevolgd door DMG Mori. Het Chinese concern SMTCL zegt weliswaar de grootste fabrikant van metaalbewerkingsmachines te zijn, maar bij Doosan kijken ze alleen naar de CNC-machines, de draai- en freescentra. En dan is het Chinese concern een stuk kleiner. Doosan moet wel nog Okuma en Makino voor laten gaan; wereldwijd, benadrukt Henry Kim. “In Europa verkopen we al meer machines. Afgelopen jaar zijn we in Europa met 5 % gegroeid, meer dan het dubbele van de markt in totaal,” zo zegt hij in de nieuwe editie van het Jaarboek Verspanen.

 

Doosan
De showroom van Doosan in Duitsland.

Naar het topniveau
In 2020 moet het Koreaanse merk wereldwijd de nummer 3 in de markt voor frees- en draaicentra zijn. “We willen naar hetzelfde niveau als de machinebouwers die we nu nog voor moeten laten gaan. We willen de technologiekloof tussen Doosan en de marktleiders de komende jaren verkleinen.” Het realiseren van deze strategie vergt dat Doosan met high end machines op de markt komt én tegelijkertijd de huidige marktsegmenten blijft bedienen. Want marktleiders kunnen alleen bestaan als ze naast hun topmachines een sterke positie hebben in het volume-segment van de markt. Henry Kim: “Zonder entry level machines kun je als fabrikant van topmachines niet overleven. Je hebt deze bread and butter machines, die 60% van onze omzet bepalen, nodig om voldoende middelen te genereren om de high end machines te ontwikkelen.” De Europese Doosan topman legt uit dat deze strategie niet zomaar gekozen is. De wereldwijde machinemarkt groeit weliswaar, maar is in de ontwikkelde markten toch bijna verzadigd. Ondertussen neemt de concurrentie uit landen als Taiwan, China en India toe. Je onderscheiden van deze fabrikanten is noodzakelijk.

 

Méér technologie integreren
Doosan heeft de afgelopen jaren flinke stappen vooruit gezet wat betreft de kwaliteit van de machines en de concepten, met als resultaat bijvoorbeeld de multitaskingmachine SMX 3100. De komende jaren moet de volgende stap worden gezet. De engineers werken aan een nieuwe generatie machines waar nog meer technologie aan toegevoegd zal worden. Recent hebben ze een concept ontwikkeld om met behulp van sensoren de thermische stabiliteit van de high end bewerkingscentra verder te verbeteren. “Mechanisch moeten we ook nog zaken in de structuur van de machine aanpakken om de stabiliteit van de machines te optimaliseren.”

Doosan Puma 3100
De Doosan Puma 3100 is een van de eerste machines van de nieuwe generatie.

PC-gebaseerde besturing
Doosan past van oudsher Fanucbesturingen toe. Inmiddels is driekwart van de machines eveneens leverbaar met een Siemens of Heidenhain besturing. Daarnaast ontwikkelt de fabrikant een eigen, PC-gebaseerde besturing waarvan op de komende huisshow de nieuwste ontwikkelingen getoond gaan worden. Ook dit past volgens Henry Kim in de strategie om door te dringen tot het topsegment van de markt. PC gebaseerde besturingen maken het leven van de CNC-operator gemakkelijker én dragen bij aan de hogere kwaliteit van de bewerkingen, doordat er steeds meer vanuit de software gestuurd wordt. Vooral voor de meer-assige machines is dit vanuit programmeeroogpunt wel nodig. De PC gebaseerde besturing biedt daarnaast een andere mogelijkheid waar Doosan aan werkt, namelijk een buffer inbouwen tussen de machinebesturing en het internet. Henry Kim is nog niet echt overtuigd van het Internet of Things, of Industrie 4.0 zoals in Duitsland deze ontwikkeling wordt aangeduid. Fanuc voelt er al helemaal weinig voor om het besturingssysteem te openen voor internettoegang. Terecht, vindt Kim. “Je moet voorzichtig zijn uit het oogpunt van veiligheid. In een fabriek worden talloze besturingssystemen gebruikt, er zitten honderden plc’s in de installaties en machines. Wat als hackers via het web daar toegang tot krijgen?” Wat safety betreft, vindt hij Fanuc de beste besturing. Als de markt dan toch internettoegang wil, dan zal er een buffer moeten komen. Mede daarom werkt Doosan aan een eigen systeem dat in de toekomst tussen de machinebesturing en het internet in komt en dan tevens de bediening vergemakkelijkt.

 

Klantondersteuning
Aan de technologiekant heeft Doosan dus meerdere ontwikkelingen in gang gezet om binnen vijf jaar door te stoten tot de top van de markt. Dat is echter slechts één kant van de medaille, meent Henry Kim. Klantondersteuning is de andere kant. “We moeten een commitment maken aan de klant”, vat hij dit samen. Klanten vragen vandaag de dag veel meer ondersteuning van hun leverancier. Niet alleen wat betreft de service en storingsdienst, ook op het gebied van applicatie-ontwikkeling. Om op dit vlak snel vooruit te komen, introduceert Henry Kim op de EMO 2015 een concept wat hij ‘Team Doosan’ noemt. Op de EMO in Milaan moet dit zichtbaar worden. “Doosan heeft in Europa niet de capaciteit die andere spelers hebben die direct aan de eindklanten leveren. Maar we hebben wel 24 dealers waarvan er verschillende capaciteit hebben voor applicatie-ontwikkeling en het uitwerken van bijvoorbeeld automatiseringsoplossingen. Die kennis moeten we veel meer delen. Doosan Europe moet zich met de dealer als één team presenteren, als Team Doosan.”

Dit interview is eind maart 2015 gepubliceerd in het Jaarboek Verspanen 2015.

 

Doosan Infracore

Dormac CNC Solutions

 

Pin It on Pinterest