Made-in-Europe.nu

EOS en Concept Laser integreren QC in hun 3D metaalprinters

Zowel EOS als Concept Laser hebben op Materialise World Conference toegelicht hoe ze bezig zijn kwaliteitsmonitoring en -borging te integreren in hun additive manufacturing machines. Dit is een noodzakelijke stap om de technologie door te laten breken in de productie. 

 

Duitse fabrikanten tonen nieuwe ontwikkelingen op Materialise World Conference

Materialise, ‘s werelds grootste producent van 3D geprinte componenten, heeft met de tweedaagse Material World Conference in het Brusselse Square het 25-jarig bestaan gevierd. Zo’n 800 gasten uit de hele wereld discussieerden over vooral één ding: de technologie én de businessmodellen voor additive manufacturing. Want de dagen van de 3D print hype zijn voorbij, schetste

Wilfried Vancraen
Wilfried Vancraen (Materialise): 3D printen is de hype voorbij.

Wilfried Vancraen, oprichter en bestuurder van Materialise. “We moeten nu de voordelen van de technologie tonen”, zei hij in zijn openingswoord.

 

Geïntegreerde kwaliteitsmonitoring en -borging

EOS, fabrikant van lasersmeltmachines voor onder andere metaal, werkt momenteel aan EOS State, aldus Ludwig Schultheiss van het Duitse bedrijf. “Met sensoren, camera’s en software lezen we per laag uit wat er gebeurt.” Het volledige proces wordt gedocumenteerd zodat een kwaliteitsrapport direct gereed is. Alle informatie, zoals het gebruikt laservermogen, de temperatuur en met smeltgedrag zijn in deze rapportage beschikbaar. Concept Laser lijkt nog een stap verder te gaan. Karsten Edelmann ging in op de ontwikkeling van QM Meltpool 3D. Met deze nieuwe tool maakt Concept Laser een virtuele CT-scan van het 3D geprinte metalen deel. “We vervangen hiermee het maken van een CT scan en kunnen achteraf poriën en defecten in het model herkennen.” Het analysemodel kan bijvoorbeeld gebruikt worden om spanningen in het werkstuk op te sporen. De Duitse fabrikant werkt ook nog aan andere QM modules. Edelmann toonde overigens enkele foto’s hoe moederbedrijf Hofmann Innovation Group de lasersmeltmachines al geïntegreerd heeft in een productielijn met CNC freesmachines.

 

Chinese concurrentie 

Materialise had twee Chinese fabrikanten naar Brussel gehaald om hun ontwikkelingen te presenteren. CEO Xue Lei van Xi-an Bright laser zei het afgelopen jaar meer dan 1000 metalen delen te hebben geprint op de eigen machines, onder andere voor het Chinese vliegtuig dat in ontwikkeling is. Berry Tsou, president van Shanghai Union 3D Technology, toonde een aantal voorbeelden van nauwkeurig 3D geprinte metalen onderdelen.

 

Union 3D Technology
Een voorbeeld van een van titanium geprint werkstuk van Shanghai Union 3D Technology.

 

Lees een uitgebreider verslag over Materialise World Conference op de website van 3D Print magazine.

In de volgende editie van het 3D print magazine gaan we dieper in op de ontwikkelingen die tijdens Materialise World Conference werden geschetst. Neem hier een abonnement op de print editie. Een aantal zaken pakken we al op in de digitale editie die in mei uitkomt.

 

EOS wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Bendertechniek.

Concept Laser wordt door Landre vertegenwoordigd.

 

1 comment

Pin It on Pinterest