Made-in-Europe.nu
MA Ford

ICT en de cloud: de nieuwe vakman in de verspaning?

Zijn ICT-tools en de cloud over vijf jaar de nieuwe ‘vakman’ in de verspaning? Een pittige stelling die Metaalunievoorzitter Fried Kaanen het panel op Verspanen 2020 voorlegde. En meteen zijn twee stromingen herkenbaar: we blijven vakmensen nodig hebben die weten hoe je krullen maakt én de rol van ICT wordt onderschat.

 

Geslaagde première van Verspanen 2020

De eerste editie van Verspanen 2020 is geslaagd. Zo’n 175 deelnemers hebben deelgenomen aan het evenement van het Mikrocentrum en Teqnow in het Eindhovense Teclab. Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen zette in zijn inleiding voor de forumdiscussie de toon: verpanen is van alle tijden! Maar de toleranties worden alsmaar kleiner, first time right wordt belangrijker. “Korte doorlooptijden, nog hogere kwaliteit, technologie: daarin ligt de toekomst van verspanen.” ICT gaat daarin een grotere rol spelen dan tot nog toe, denkt Kaanen. “ICT, automatisering, internet en de cloud vervangen de vakman.”

 

Bekijk het foto-album van Verspanen 2020

 

Marc Evers: vakman blijft

Dat laatste gelooft Marc Evers, CTO bij KMWE, niet. Algoritmen en geautomatiseerde programma’s zullen tot andersoortig werk leiden. “Maar de vakman blijft nodig. Die moet weten hoe het haasje loopt. Onze beste mensen zijn jongens die we zelf opgeleid hebben, die begonnen zijn als vakman aan de bank.” Ook John Blankendaal van Brainport Industries ziet ICT als een hulpmiddel, niet als de nieuwe vakman. Het vakmanschap gaat echter veranderen, verwacht André Hoogstrate van TNO, een van de andere forumleden. “Het handwerk verdwijnt.” De vakman gaat zich met complexere zaken bezig houden. Voor Teqnow projectleider André van der Leest zijn dat nog te behoudende reacties, zo mengde hij zich in de discussie. “We kunnen ons nauwelijks voorstellen wat er gaat veranderen. Wel is zeker dat we een nieuw type vakman nodig hebben. We denken te kort voor de kar. Wat hier gezegd wordt, klopt voor de komende 3 jaar maar niet voor de komende 10 jaren.”

 

Software Universiteit Twente rekent 3500 ontwerpbeslissingen door in korte tijd

Strategisch CAM-programmeren

Een glimp van die toekomst werd tijdens Verspanen 2020 zichtbaar in de presentatie van Hans Tragter van de Universiteit Twente. Daar wordt een Smart Synthesis Tool ontwikkeld, een gereedschap voor strategisch CAM-programmeren. In een notendop samengevat is dit software die in een mum van tijd een groot aantal mogelijke ontwerpen doorrekent en je een grafiek aanreikt waaruit je op basis van je strategie een gerichte keuze maakt. Hans Tragter noemt dit strategisch werkvoorbereiden. Nu worden aan het begin van een traject keuzes gemaakt die je steeds verder in een bepaalde richting duwen, waardoor andere, betere alternatieven misschien onbenut blijven. “Is het wel de beste oplossing die de engineer bedenkt? Als je een synthese studie maakt, heb je tientallen mogelijkheden bekeken.” In een bestaande case rekent de software van de universiteit Twente 3500 ontwerpbeslissingen door, met 125 onderdelen voor het project. Elke 6 seconden wordt één oplossing doorgerekend. “Een ervaren team engineers bedenkt in één of twee dagen een oplossing. Ons systeem bedenkt honderden mogelijkheden in enkele minuten.” Ook Hans Tragter denkt dat ICT de maakindustrie de komende jaren ingrijpender gaat veranderen dan menigeen denkt.

 

Wie durft direct op start te drukken?

Hoe je nu al je verspaningsproces optimaliseert, kwam in veel andere presentaties en demonstraties aan bod. Klaas Feijen van Pimpel verwacht dat CAM-systemen de komende jaren een brug gaan slaan tussen wat we nu als CAM-pakket hebben en de machinebesturing. Aan de machine zal er hooguit nog getest worden als er nieuwe materialen bewerkt moeten worden of hele nieuwe processen worden gebruikt. De werkvoorbereiding gaat echt weg van de machine. Ben Verduijn van Renishaw liet zien welke kwaliteits- en doorlooptijdverbetering mogelijk is door veel meer in de machine te maten. “Het gaat om procesbeheersing”, benadrukt hij. Werkvoorbereiders moeten nu nog te vaak brandjes aan de machine blussen.” Hij denkt dat er veel meer afkeur is dan verspaners denken. “Bijna geen bedrijf durft op start te drukken als ze een product hebben voorbereid.” Die kant moet het wel op gaan. Magistor en ATS demonstreerden de mogelijkheden van Wavemilling (EgdeCam) met MA Ford  gereedschappen in 316L. CNC Consult & Automation gaf een demo Computer Aided Inspection en Henny ten Pas van Bendertechniek liet de verspaners zien hoe je met additive manufacturing producten maakt die je met verspanen niet kunt maken.

 

Binnenkort nog meer over Verspanen 2020. In het digimagazine van juni gaan we hier eveneens dieper op in. Neem hier een gratis abonnement.

 

Pin It on Pinterest