Made-in-Europe.nu
Fives LMD

Frees- en 3D printtechnologie op Paris Airshow

Fabrikanten van CNC-machines en 3D printers verdringen elkaar deze week op de Paris Airshow in Le Bourget om hun technologie onder de aandacht te brengen. Beide laten interessante ontwikkelingen zien.

 

Fives introduceert LMD-machine; nieuw opspansysteem van Fraunhofer

Wat de verspaning betreft, toont Fraunhofer IPT en ILT, een meertraps blisk die in een adaptief proces is gefreesd. De twee Fraunhofer instituten in Aken zien de adaptieve freestechnologie als een noodzakelijke stap om in de komende jaren aan de groeiende vraag naar vliegtuigcomponenten te kunnen voldoen.

 

Het nieuwe opspanmechanisme van de Fraunhofer instituten in Aken dat zowel voor frezen als lasercladden gebruikt kan worden.
Het nieuwe opspanmechanisme van de Fraunhofer instituten in Aken dat zowel voor frezen als lasercladden gebruikt kan worden.

 

Flexibel opspanmechanisme

Onderdeel van het proces is een opspansysteem voor de turbineschoepen. Door de stabielere opspanning die men hiermee realiseert, kunnen de gekromde oppervlakken met hogere snijsnelheden worden verspaand. Tegelijkertijd wordt het opspansysteem opnieuw toegepast bij het repareren van de turbineschoepen. Dan worden de schoepen opnieuw opgespannen en wordt via lasercladden en frezen de beschadigde top van het blad gerepareerd. Hierbij speelt het nieuwe ontwikkelde CAx-framework een cruciale rol. Met dit softwaresysteem kunnen de verschillende stappen in het proces, zowel bij nieuwe onderdelen als bij reparaties, vanuit één systeem worden aangestuurd. Bij reparaties wordt het beschadigde deel eerst gemeten, de software vergelijkt deze data met het oorspronkelijke CAD-model en op basis daarvan wordt met LMD-technologie (lasercladden) nieuw materiaal toegevoegd.

 

Fives LMD
De nieuwe LMD-machine van Fives, waarmee beschadigde metalen componenten gerepareerd kunnen worden.

 

Fives introduceert LMD-machine

De machinebouwgroep Fives zet in op zowel CNC-verspanen als ook het 3D metaalprinten. Wat verspanen betreft, laat men onder andere de Cincinnati XT profiler zien, een portaalfreesmachine met meerdere 5-assige freeskoppen voor het bewerken van grote titanium vliegtuigonderdelen. Daarmee wordt de grens van 100 kubieke cm spaandebiet per minuut doorbroken. Heel nieuw is dat het concern in 3D metaalprinten stapt. Samen met BeAM wordt het laser metal deposition proces geïntegreerd in een 5-assige machine. De machine is ontwikkeld voor het repareren van complexe werkstukken, zoals turbineschoepen. Het werkbereik is groot: 1500 bij 800 bij 800 mm en eventueel groter als dat nodig is. Het metaalpoeder wordt vanaf de zijkant in de laerstraal gebracht. De laser kan ook voor andere doeleinden worden ingezet, zoals het harden, boren of laserverspanen.

 

Het 3D geprinte gereedschap van Stratasys.
Het 3D geprinte gereedschap van Stratasys.

 

3D printen

De new kids on the block van de 3D printwereld presenteren zich eveneens in Parijs. SLM Solutions laat onder andere onderdelen zien die van metaal zijn geprint voor een toekomstige expeditie naar de maan. Stratasys kwam recent al met berichten over 1000 FDM 3D geprinte onderdelen in de Airbus A350, wat vorige week overigens door Peter Sanders van Airbus op Rapid.Tech 2015 enigszins werd afgezwakt. 1000 onderdelen is een beetje veel maar het neemt niet weg dat Sanders overtuigd is dat 3D printen van zowel kunststof- als metalen componenten voor de vliegtuigbouw doorbreekt. Stratasys laat in Le Bourget onder andere zien hoe je gereedschappen voor de vliegtuigbouw snel kunt 3D printen met een materiaal als Ultem. Daarmee zet het concern vooral in op het verkorten van de doorlooptijd én het vereenvoudigen van de productie door specifieke aangepaste opspanmiddelen snel te 3D printen. Een heel andere toepassing is de inzet van 3D printen in de productie van composietcomponenten. De matrijzen die hiervoor nodig zijn, laten zich al goed vervaardigen via het 3D printen.

 

NAG sterk aanwezig

Ook de Nederlandse luchtvaartindustrie neemt deel aan de Paris Airshow (15 – 21 juni). De NAG staat in het Holland Pavilion in hal 2B GH 86. In totaal nemen 26 bedrijven deel aan de NAG-missie op de luchtvaartshow.

 

1 comment

Pin It on Pinterest