Made-in-Europe.nu
Fives

Machinebouwgroep Fives treedt toe tot Jules Verne instituut

De Frans-Amerikaanse machinebouwer Fives Group heeft zich aangesloten bij het Jules Verne Research Institute. Samen met andere partners wil men hier nieuwe productieprocessen voor de factory of the future ontwikkelen. Daartoe behoort ook een 3D printtechnologie voor onder andere aluminium en titanium.

 

Gezamenlijk onderzoek naar advanced manufacturing oplossingen

De samenwerking tussen Fives en het Franse onderzoeksinstituut behelst een open innovatie aanpak. Een soortgelijke overeenkomst is eerder al gesloten met CEA Tech. Daarbij het gaat het onder andere om nieuwe materialen, mobiele robots en warmteopslag. Het Jules Verne Research Institute in Nantes is een shared onderzoekscentrum voor geavanceerde productietechnologie en is actief in onder andere de luchtvaartindustrie, scheepsbouw en transport.

 

Additief produceren met titanium

Door zich aan te sluiten bij het onderzoeksinstituut gaat Fives actief deelnemen aan twee projecten die momenteel lopen. Het eerste is Fatal, gericht op het additief produceren met titanium en aluminium legeringen en staal. Het is de bedoeling binnen dit project een nieuwe productietechnologie te ontwikkelen voor additive manufacturing van lichtgewicht componenten met een hoge sterkte. Deze zijn bedoeld voor toepassingen in de luchtvaart, automotive en energiesector. De machinebouwer denkt dat dit project gevolgen kan hebben voor de productie van industriële goederen voor de energiesector. Onlangs maakte de Franse groep ook al bekend om samen de Franse start up BeAM 5-assige machines te leveren die dan door het jonge bedrijf worden voorzien van een laserclad kop. Ze gaan deze hybridemachines dan gezamenlijk vermarkten. Bij het Jules Verne instituut gaat het om nog nieuw te ontwikkelen technologie.

 

Composiettechnologie

Het tweede project is Impact. Dat staat voor Investigations Investigations for Manufacturing Processes Adapted to ComposiTes. Hierbij gaat het erom in kaart te brengen wat de meest relevante technologische oplossingen zijn voor het vormen van composieten tot producten voor de automotive, luchtvaart en energiesector. Aan beide projecten nemen ook andere partijen deel, zoals Airbus, Daher en Renault en onderzoeksinstituten zoals Cetim. Het Jules Verne Instituut is een van de acht Franse IRT’s (Technische onderzoeksinstituten, die academisch en industrieel onderzoek verbinden met elkaar. Ze proberen gezamenlijk met de industrie doorbraaktechnieken te ontwikkelen om de concurrentiekracht van de Franse industrie te vergroten.

Tot de Fives Group behoren machinemerken zoals Cincinnati, Giddings & Lewis, Forest-Liné, Liné Machines and Rouchaud.

 

1 comment

Pin It on Pinterest