Made-in-Europe.nu

3D metaalprinten op Euromold 2015

Ondanks dat Euromold 2015 compacter is, vind je op de beurs in Düsseldorf veel terug over 3D metaalprinten. Van fabrikanten die voor het eerst deelnemen tot de aanbieders van poeder en meettechnologie.

 

Sciaky richt zich ook op Europese markt

Hét grote nieuws was uiteraard de aankondiging van Materialise om in Bremen een 3D printfabriek voor metaal te starten. Hier gaat men vooral producten maken voor de luchtvaartindustrie. Voorlopig wordt er alleen met TiAl64V geprint, een typisch luchtvaart titaniumlegering.

 

Högenäs
Högenäs levert sinds kort ook poeders voor additive manufacturing van metalen onderdelen, zoals dit 3D geprint schaakbord.

Van groot tot klein

In een heel andere richting zoekt het Amerikaanse Sciaky het (grote foto boven). Deze fabrikant van elektronenstraal cabines hanteert een laser metal deposition (LMD) proces waarmee in korte tijd grote metalen componenten worden gemaakt. Deze hebben weliswaar nabewerking nodig, maar vergeleken met bijvoorbeeld smeeddelen is de doorlooptijd veel korter. Sciaky dat sinds kort in Duitsland een vertegenwoordiging heeft neemt voor het eerst deel aan EuroMold. Dat geldt niet voor Högenäs, de Zweedse poederfabrikant. Toch is er nieuws. Want tot nog toe presenteerde het Zweedse bedrijf alleen de resultaten van de zelf doorontwikkelde 3D metaalprinttechnologie, die vooral bij kleinere delen hoogwaardige printkwaliteiten oplevert. Sinds kort levert het bedrijf de AM-poeders ook aan derden. Dat doen er meer, want het aantal aanbieders van metaalpoeders groeit sterk op de beurs.

 

Prodways metal
Nu nog geprint door het servicebureau van Prodways, binnenkort biedt het Franse bedrijf 3D metaalprinttechnologie aan.

 

Prodways in metaal

Nieuws is er ook bij Prodways. Samen met een Chinese partner gaat het komende maanden laser sinter machines bouwen voor zowel kunststoffen als metaal. Een duidelijker signaal dat 3D metaalprinten in de lift zit, is er niet.

 

VHF
Desktop slijpmachine van VHF

Desktop slijpmachine

Er doen aan de beurs ook fabrikanten uit de traditionele machinebouw mee, zoals VHF dat onder andere desktop CNC freesmachines bouwt. Voor de juwelenindustrie en het microbewerken bouwt men een speciale lijn, waaronder ook een desktop slijpmachine.

 

Kijk voor meer nieuws over Euromold 2015 op de website van 3D printmagazine. Daar kun je ook meer lezen over de 3D printfabriek die Materialise in Bremen gaat bouwen.

 

1 comment

Pin It on Pinterest