Made-in-Europe.nu

Teqnow 3D-print event: mis de aansluiting met 3D printtechniek niet

Bedrijven die 3D printen duur vinden en er niet direct een toepassingen voor hebben, zijn dikwijls geneigd de nieuwe technologie links te laten liggen. Juist deze bedrijven beginnen de aansluiting met de mogelijkheden die 3D printen biedt, te missen. Dat denkt althans Onno Ponfoort van Berenschot. Hij presenteert tijdens het Teqnow 3D-print event de actuele stand wat betreft additive manufacturing.

 

Servicebureaus goede eerste stap om ervaring met 3D printen op te doen

Teqnow organiseert 8 oktober het Teqnow 3D-print event in Nieuwegein. Deze dag is bedoeld om ondernemers de mogelijkheden van de nieuwe maaktechnologie te tonen. In hands-on workshops kunnen ze zelf kennis maken met 3D printen maar komen ook vragen aan bod zoals is 3D printen iets voor mijn bedrijf? Of wanneer heeft het voor mij zin in te stappen?

 

MKB bedrijven missen aansluiting

Onno Ponfoort van Berenschot presenteert op het Teqnow event de 3D Print Atlas van Nederland. Daarbij gaat hij in op de actuele situatie in de additive manufacturing industrie. De senior adviseur van Berenschot merkt namelijk dat nogal wat bedrijven uit de maakindustrie aarzelend tegenover 3D printen staan, een begrip dat nu ook door de wetenschap is geaccepteerd. Deze aarzeling heeft volgens hem alles te maken met de hoge instapkosten. “Kleinere toeleveranciers hebben zaak de neiging bij nieuwe techniek om zelf de machine te kopen. Die is voor 3D printen duur en vaak niet direct morgen inzetbaar. Dus, redeneren ze, 3D printen is nog niks voor mij. Bedrijven die zo denken beginnen de aansluiting te missen.” Onno Ponfoort denkt dat juist het MKB in de maakindustrie heel goed gebruik kan maken van de 3D print servicebureaus. Door daar het feitelijke printwerk te laten doen, kunnen ze ervaring opdoen en meegaan in de ontwikkeling zonder dat ze direct zelf grote investeringen moeten doen. Onno Ponfoort ziet volop mogelijkheden waar 3D printen een rol kan spelen. Zo schat hij in dat 5 tot 10 procent van de spare parts die nu liggen te verstoffen in magazijnen uiteindelijk beter 3D geprint kan worden. Hoog complexe producten met veel toegevoegde waarde en lage volumes, dat zijn in eerste instanties de producten die in aanmerking komen.

 

Teqnow
Sjef van Gastel (links) van Objexlab samen met Teqnow projectleider André van der Leest voor de 3D metaalprinter waarover Objexlab beschikt.

 

Masterclas: onderdelen identificeren

Tijdens het Teqnow 3D Print event leidt Sjef van Gastel van Objexlab Eindhoven een matsterclass onder de titel Additive manufacturing killer applications. Hij gaat interactief in op hoe je onderdelen die in aanmerking komen voor 3D printen identificeert en herontwerpt. In de tweede masterclass van het evenement presenteert Remco Pennings van Addlab de ervaringen met het 3D printen van metaal. Voorafgaand aan de twee masterclasses zijn er de hands-on workshops over de basisprincipes van 3D printen inclusief concreet 3D printen op de aanwezig printers; wanneer wel of niet 3D printen gezien vanuit de praktijk en de workshop over Fieldlab 3D printen vanuit Smart Industry. De eerste workshop wordt geleid door Wilgo Felixdal, CEO van Felix Printers, en Maarten van Teefelen van CNC Consult die hiervoor de Massportal 3D printer gebruikt. De tweede workshop wordt geleid door Hans Derks van CNC Consult en Erwin Meiners van TNO presenteert de workshop over het fieldlab.

Teqnow 3D-print event vindt op 8 oktober vanaf 9.30 uur en duurt de hele dag. Het evenement vindt plaats bij de Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein. Aanmelden kan hier.

 

Ook interessant

Veel gelezen

Pin It on Pinterest