Divergent Microfactories

Additive manufacturing is een disruptieve technologie. Dat wil het team van Divergent Microfactories bewijzen met een compleet nieuw productieconcept voor de auto-industrie. 3D printen staat hier centraal in.

 

Divergent Microfactories wil automobielproductie op zijn kop zetten

Wie goed naar de ecologische impact van een auto kijkt, ziet dat de CO2 emissie tijdens het rijden slechts het topje van de ijsberg is. De productie van materialen en de energie, nodig om een auto te bouwen, zorgen voor een veelvoud van CO2 uitstoot. Het team van Divergent Microfactories denkt daarom dat we naar heel andere productieconcepten toe moeten om auto’s te kunnen blijven bouwen.

 

Aluminium connector voor buizenframe printen

Ze willen met behulp van additive manufacturing een zogenaamde Node printen, een connector. Deze wordt 3D geprint van aluminiumpoeder. Dat kan al heel goed met SLM-technologie. Hieraan kun je lichtgewicht carbon fiber buizen koppelen. Zo bouw je in een mum van tijd een buizenframe, of je nu een sportwagen wilt of een pick up. De Amerikaanse start up, actief in Sillicon Valley, wil hiermee twee doelen bereiken: minder materiaal en energie in de productieproces en de levensfase van een auto verbruiken. En de productie democratiseren. Want met het 3D geprinte onderdeel, dat als een soort platform dient, heb je geen dure autofabrieken meer nodig, die honderden miljoenen aan investeringen vergen. De Amerikanen denken dat je kunt volstaan met een investering van 5 miljoen dollar voor een fabriek die elk jaar 10.000 wagens bouwt.

 

Divergent Microfactories
Dankzij het slimme design en het 3D printen van het verbindingsstuk wordt het aantrekkelijker om auto’s in kleine aantallen te produceren denken de initiatiefnemers van Divergent Microfactories.

 

Kans voor Nederlandse industrie?

Dit concept toont het disruptieve karakter van 3D printen aan. De connector wordt namelijk op een centrale plek geproduceerd. Die wordt een koopdeel. Autofabrikanten hoeven niet zelf te investering en 3D printcapaciteit voor dit cruciale onderdeel. Hun focus ligt op desig, inkopen en maken van onderdelen, en assemblage. Natuurlijk, er zullen nog heel wat jaren voorbij gaan voordat het concept uitontwikkeld is. Maar het biedt kansen voor met name een land als Nederland, met veel know how op het gebied van autodesign, maar geen grootschalige automobielproductie. Wanneer meldt de eerste Nederlandse ondernemer zich om zich met een nieuw automerk op de markt te begeven?

Lees het hele artikel over Divergent Microfactories in 3D print magazine

 

Pin It on Pinterest