Made-in-Europe.nu

Additive Industries toont Metalfab1

Additive Industries introduceert vandaag de Metalfab1 voor een select gezelschap genodigden; morgen is de première op Formnext in Frankfurt. Daar toont de Eindhovense start up een compleet systeem voor het additief produceren van metalen componenten met een maximaal bouwvolume van 420 bij 420 bij 400 mm. Materialise ontwikkelt voor de Nederlandse metaalprinter een Build processor, de software die de communicatie met de machine vergemakkelijkt.

 

Lancering Nederlandse metaalprinter op Formnext; eerste toepassing begin 2016

De ambitie van Additive Industries wordt op Formnext verwezenlijkt. Dan presenteert het Nederlandse bedrijf voor het eerst de Metalfab1, een 3D metaalprinter die men zelf bestempelt als een industriële printsysteem. MetalFAB1 is een grotendeels Nederlands product. Het metaalprintsysteem is ontwikkeld bij Additive Industries in Eindhoven, samen met een aantal ontwikkelpartners. Die hebben ook het merendeel van de componenten en modules gebouwd, waarbij zowel MTA in Helmond als NTS Group de integratie van een aantal modules voor hun rekening hebben genomen. De eindassemblage vindt plaats bij de NTS Group in Eindhoven. In het eerste kwartaal van 2016 wordt de eerste machine aan een betaklant geleverd.

 

Jonas Wintermans (l) en Daan Kersten, initiatiefnemers van Additive Industries
Jonas Wintermans (l) en Daan Kersten, initiatiefnemers van Additive Industries

Twee of vier lasers

Additive Industries gaat qua integratie van technologie bij deze machine veel verder dan tot nog toe gebeurt. Deze machine wordt geleverd met 2 laserbronnen. Daan Kersten, co-founder en CEO van Additive Industries: “De MetalFAB1 is een modulaire machine. Klanten kunnen er naderhand zelf nog 2 extra laserbronnen aan toevoegen.” Dat illustreert de flexibiliteit die het ontwikkelteam van Additive Industries steeds voor ogen heeft gehad. Vandaar dat men meer over printsysteem dan printer spreekt. Standaard worden de eerste systemen met 2 verwisselbare bouwkamers geleverd, ook dat aantal kunnen klanten naar eigen inzicht uitbreiden. Daarmee wordt de MetalFAB1 de eerste 3D metaalprinter waarmee je snel en zonder veel werk van materiaal kunt wisselen. Ook de bouwplaathandling is geautomatiseerd. De oven voor thermische nabehandeling is tevens geïntegreerd. Tijdens de laagswijze opbouw vindt er continue proceskalibratie plaats. Qua bouwvolume van 420 bij 420 bij 400 mm is het een van de grootste 3D metaalprinters die momenteel verkrijgbaar zijn. De kwaliteitscontrolesystemen van Sigma Labs, de Amerikaanse partner, worden als optie aangeboden.

 

Samenwerking met Materialise

De samenwerking met Materialise heeft betrekking op de ontwikkeling van een build processor voor de Metalfab1. Dit is software voor de communicatie van de grote hoeveelheid data naar de metaalprinter. Ook de slicingsoftware is in deze build processor geïntegreerd.

 

1 comment

Pin It on Pinterest