Made-in-Europe.nu

Combinatie additieve en conventionele productie next step productontwikkeling

De combinatie van additieve met conventionele technologie biedt productontwikkelaars hele nieuwe mogelijkheden. Dit wordt de next generation productontwikkeling. De gereedschap- en vormenbouw is daarvoor een sleuteltechnologie. Dat zegt Sascha Wenzler, beursmanager van Formnext dat deze week in Frankfurt de premiere beleeft.

 

Formnext toont meerwaarde combinatie processen voor gereedschapmakers

De nieuwe beurs (228 exposanten, 10.000 verwachte bezoekers) wil vooral het potentieel tonen van de combinatie van additief met conventioneel produceren. “We tonen hoe door het samenspel van additieve technieken en conventionele productie de volgende generatie productontwikkeling ontstaat”, zegt Sascha Wenzler, unitmanager Formnext bij Mesago Messe Frankfurt. Hij denkt dat additive manufacturing de engineering- en designbedrijven in Europa een impuls kan geven. Het gaat immers om hoogwaardige industriële technologie, waarin know how een grotere rol speelt dan uurlonen.

 

Sascha Wenzler, projectleider Formnext.
Sascha Wenzler, projectleider Formnext.

Meer dan 3D printbeurs

Formnext is volgens de projectmanager veel meer dan een 3D printbeurs. Om dit te benadrukken is onder andere de gereedschapmakerij van Audi als partner aanwezig. Vorige week is de gereedschapmakerij van Audi opnieuw uitgeroepen tot de Gereedschapmaker van het Jaar, de competitie die het Fraunhofer IPT al een groot aantal jaren organiseert. Een van de redenen voor de jury om deze award toe te kennen is de manier waarop Audi bezig is om met behulp van Industrie 4.0 oplossingen een doorlopend proces binnen de gereedschapmakerij te realiseren. Ook heeft de gereedschapmakerij al een intelligente matrijs ontwikkeld, die zichzelf aanpast aan veranderde omstandigheden in de productie.

 

Audi en andere gereedschapmakers uit de VW groep gaan 3D printen van metalen componenten implementeren in de productie.
Audi en andere gereedschapmakers uit de VW groep gaan 3D printen van metalen componenten implementeren in de productie.

 

3D printen bij Audi en VW Group

De presentatie van Audi op Formnext laat de hele ontwikkeling van de gereedschapmakerij door de jaren heen zien. Het meest spannende onderdeel is de toepassing van additive manufacturing in de gereedschapproductie. Dit wordt een vast onderdeel van het proces. Onlangs kwam Audi nog op de proppen met een replica van een historische Auto Union Typ CF uit 1936. Alle metaaldelen voor deze replica zijn 3D geprint. Binnen de VW Group gaan nu 14 gereedschapmakerijen, waaronder die van Audi, aan de slag om 3D printen van zowel metalen componenten alsook zandkernen te implementeren in het bedrijf.

Lees hier het interview met Sascha Wenzler over Formnext
En hier lees je wat Audi op Formnext laat zien.

 

Pin It on Pinterest