metalfab1

Manufacturing: dat is het buzzwoord op de eerste editie van Formnext 2015, de nieuwe additive manufacturing beurs in Frankfurt. De AM industrie presenteert zich voor het eerst in vol ornaat op de eigen beurs, zoals veel exposanten Formnext toch zien.

 

Fabrikanten tonen AM-concepten voor inzet in productieomgeving

Het woord manufacturing heeft bij Additive Industries vanaf het begin voorop gestaan. Nadat de Nederlandse start up maandag al een aantal genodigden een blik gunde op de Metalfab1, was gisteren het moment van de echte première op de beurs. In enkele jaren tijd heeft het team rond Additive Industries, waaronder high tech system suppliers NTS en MTA, een verrassend resultaat gepresenteerd. Een modulaire productiestraat voor 3D metaalprinten met een hoge mate van flexibiliteit, duidelijk ontwikkeld vanuit de problemen die gebruikers van 3D metaalprinters in de praktijk tegen komen. Poederrecycling, automatische wisseling van bouwplatform en de oven zijn geïntegreerd.

 

AM fabriek van de toekomst

Afgezien van dat laatste – de warmtebehandeling – toont Concept Laser deze week in Frankfurt een soortgelijk concept. Alleen: waar het Nederlandse bedrijf kiest voor een lineaire robot die de handling aan de achterzijde van de machine verricht, maken de Duitsers de stap naar AGV’s. De verschillende modules bewegen zelfstandig door de AM fabriek van de toekomst, waarvan Concept Laser het concept in Frankfurt toont.

 

De nieuwe 3D metaalprinter van Renishaw, speciaal ontwikkeld voor serieproductie.
De nieuwe 3D metaalprinter van Renishaw, speciaal ontwikkeld voor serieproductie.

Renishaw: integratie in productielijn

Renishaw geeft op een andere wijze invulling aan het begrip manufacturing. Stond een jaar geleden de EVO 3D metaalprinter nog als prototype op de beurs, nu presenteert Renishaw de RenAM 500M. Het gaat hier om een 3D metaalprinter die volledig is afgestemd op het seriematig produceren van onderdelen. Renishaw heeft de optische unit volledig nieuw ontwikkeld, past multilasertechnologie toe, doet het recyclen van het poeder in de machine en lanceert een heel nieuwe softwareplatform. Met dat laatste introduceert Renishaw tevens een nieuw businessmodel: de software wordt per maand afgerekend, zodat gebruikers via zo’n abonnement steeds over de laatste versie beschikken. Wat ook interessant is op de stand van Renishaw, is de hele productielijn die getoond wordt. Inclusief Equator voor het controleren van de geometrie, het nabewerken op een Fanuc Robodrill en de eindmeting op een CMM machine.

 

SLM Solutions: deelautomatisering

Ook SLM Solutions zet stappen in de richting van seriematig produceren. Het daadwerkelijk uitnemen van het platform is geautomatieerd, daarna plaatst SLM Solutions het op een rijdend platform dat nog handbediend verplaatst wordt. Om de productiviteit te verhogen gaat de Duitse machinebouwer wel zwaardere lasers inzetten: tot vier keer 700 W. Dat scheelt aanzienlijk in de bouwtijd. Ook de poederhandling wordt vergemakkelijkt.

 

EOS lanceert de compacte M100 3D metaalprinter die veel meer is dan een instapmodel.
EOS lanceert de compacte M100 3D metaalprinter die veel meer is dan een instapmodel.

EOS compacte flexibele machine

EOS heeft vorig jaar al de eerste stap richting productieomgeving gezet met de M400. Daarvan zijn afgelopen jaar 15 systemen verkocht. Daarnaast heeft EOS in een jaar tijd nog 220 M290 metaalprinters verkocht. Dit jaar laat het Duitse bedrijf een heel interessante M100 zien, een kleine 3D metaalprinter die als instapmodel wordt gepresenteerd. De kleine metaalprinter heeft echter een aantal features die de machine juist interessant maken voor toeleveranciers. Zo kun je binnen 10 minuten een nieuwe printjob starten. Ook het wisselen van materiaal gaat relatief eenvoudig. Dat komt doordat de printtechniek in combinatie met de opbouw ervoor zorgen dat er geen materiaal buiten de flowbox en het bouwplatform terecht komt.

Formnext duurt nog tot en met 20 november.

2 gedachten over “Manufacturing buzz woord op Formnext 2015

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest