Made-in-Europe.nu
additive industries

Metalfab1: visitekaartje van Brainport regio

De Metalfab1 van Additive Industries is eigenlijk een visitekaartje van de Brainport regio. In 3,5 jaar tijd is gezamenlijk met partners uit de regio een industriële 3D metaalprinter ontwikkeld. Maar het had net zo goed een andere hightech machine kunnen zijn. “We hebben vooral de in de regio beschikbare kennis gebundeld en opnieuw gebruikt. Dat kun je voor meer toepassingen doen”, aldus Daan Kersten van Additive Industries.

 

Additive Industries toont wat mogelijk is met samenwerking

Jonas Wintermans, samen met Daan Kersten de oprichters van Additive Industries, verwoordde het vorige week tijdens de prelaunch van de Metalfab1 treffend. Anton en Gerard Philips hebben in een ver verleden de basis gelegd voor wat nu het thuis is voor de slimste equipment bouwers in de wereld. De machinebouwers in Zuidoost Brabant beheersen de technologie om een lichtstraal te manipuleren, om componenten zeer precies te laten bewegen, om software te ontwikkelen om machines acuraat te laten werken. En ze kunnen engineeren om technieken te combineren in een hightech machine. “Additive manufacuring machines gebruiken dezelfde ingrediënten. Daarom moest Eindhoven een sleutelrol gaan vervullen in de additive manufacturing industrie”, aldus Jonas Wintermans.

 

Kennis hergebruiken

Het ontwikkelteam van Additive Industries heeft samen met de system suppliers NTS Group (bouwkamer, poederhandling en aansturen) en MTA (bouwplaathandling) de modules ontwikkeld waaruit de 3D printlijn is opgebouwd. Ruim een week voor de officiële lancering zijn de modules samengevoegd tot één machinelijn. De partners van Addlab hebben voor de praktische kennis van 3D metaalprinten gezorgd, onmisbaar als je zo’n industriële machine ontwikkeld, aldus Jonas. “We hebben de kennis en expertise in de regio hergebruikt”, zegt Daan Kersten. “Dit kan de regio doen als je optimaal gebruik maakt van de kennis.” Hij en Jonas zijn ervan overtuigd dat dit op meer vlakken kan, mits je zorgt voor de verbinding met de expertise die de hightech bedrijven hebben opgebouwd.

 

Nieuw softwareplatform

De relatie met Philips reikt overigens verder dan alleen de verwijzing naar een ver verleden. Philips Healthcare is namelijk nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe software platform, Additive World. Dat is naast de modulaire opbouw en integeratie van technologie het derde kenmerk van de Metalfab1. Met het nieuwe softwareplatform ondersteunt Additive Industries de complete end to end workflow en komen alle data beschikbaar op één plek. De eerste real live test is samen met Philips Healthcare gedaan. Additive World staat overigens nog aan het begin: samen met partners zullen tools worden ontwikkeld om de data te analyseren en daarmee het 3D printproces verder te verbeteren. Additive World is een open systeem, waar derden met hun software op kunnen aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn de pakkette van Sigma Lab (PrintRite3D, procesmonitoring) en 3DSIM (simulatie).

 

 

Vier betamachines verkocht

Additive Industries heeft de Metalfab1 vorige week voor het eerst getoond op Formnext, de AM beurs in Frankfurt. Voor de vier betamachines zijn inmiddels klanten gevonden. De eerste machines worden in het 1e kwartaal van 2016 uitgeleverd. Medio 2016 moet de definitieve versie van Metalfab1 beschikbaar zijn.

 

2 comments

Pin It on Pinterest