Made-in-Europe.nu
Carnaghi

EMO mirakel? Explosieve groei Italiaanse machinemarkt

De Italiaanse machinemarkt is het voorbije jaar quasi geëxplodeerd. De binnenlandse consumptie van CNC-machines groeide met niet minder dan 31,3%. Voor komend jaar wordt opnieuw een flinke groei voospeld van dik 7%. Een EMO mirakel?

 

Italiaans machineverbruik stijgt met 31,3%

Positieve geluiden over de Italiaanse machinemarkt klinken er al enkele maanden her en der. Maar dat een markt voor investeringsgoederen in een volwassen economie zo hard kan groeien, hebben waarschijnlijk weinigen voor mogelijk gehouden. Toch bevestigt Ucimu-Sistemi per Produrre, de Italiaanse tegenhanger van de FPT Vimag in Nederland, dat dit jaar het verbruik van CNC-machines en gereedschappen in Italië met 31,3% is gegroeid ten op zichte van een jaar eerder. Een “gedenkwaardige” groei zo bestempelt Ucimu dit in een persbericht. “Het ontwaken van de vraag naar productiemiddelen heeft zowel de producentenverkopen als de importen goed gedaan”, vervolgt de Italiaanse vereniging. De Italiaanse fabrikanten zagen hun bestellingen uit de thuismarkt toenemen met 21%, de importen stegen zelfs met 45%. De totale markt komt dit jaar uit op een slordige 3,595 miljard euro. Dit is des te opmerkelijker omdat Ucimu van de zomer, enkele maanden voor de EMO, nog sprak over een groeiverwachting van 5,7% van de binnenlandse consumptie. De EMO heeft de investeringswoede dus echt aangewakkerd.

 

Mede door de EMO Milano leeft de Italiaanse markt op.
Mede door de EMO Milano leeft de Italiaanse markt op.

 

Tot 140% van de waarde afschrijven

Hoewel de markt gegroeid is doordat de maakindustrie heeft kunnen profiteren van het herstel van de consumptieve bestedingen, ziet Luigi Galdabini, president van Ucimu, nog twee andere belangrijke stimulansen. De EMO, afgelopen oktober voor het eerst in zes jaar weer in Milaan. En de nieuwe industriepolitiek van de Italiaanse regering. De regering heeft namelijk in de aanloop naar de EMO een maatregel afgekondigd die bedrijven de kans biedt investeringen in machines tot 140% van de totale waarde af te schrijven. Er kan dus over een groter bedrag worden afgeschreven dan de daadwerkelijk investering, wat voor veel bedrijven aantrekkelijk is. Ucimu discussieert momenteel met de overheid over een aanpassing van de regel. In de tekst staat namelijk dat de gekochte machines voor 31 december 2016 geleverd moeten zijn. De Italiaanse fabrikanten en importeurs willen die datum als uiterste besteldatum hanteren, waarna de bedrijven als het aan hen ligt nog tot 30 juni 2017 de kans krijgen om de machines te laten leveren. Om fraude te voorkomen, zegt Galdabini wel dat bedrijven dan bij de bestelling 20% van de investering moeten aanbetalen.

 

Ucimu-Sistimi wil de groei dankzij overheidsstimulering eerlijk verdelen tussen de Italiaanse fabrikanten en importeurs. Daartoe wil men de bestaande regel aanpassen.
Ucimu-Sistemi wil de groei dankzij overheidsstimulering eerlijk verdelen tussen de Italiaanse fabrikanten en importeurs. Daartoe wil men de bestaande regel aanpassen.

 

Groei eerlijk verdelen tussen Italië en importeurs

“Met dit voorstel kunnen we de voordelen van deze regeling eerlijk verdelen tussen de producenten en de importeurs. Op dit moment, in de laatste fase van deze regel, levert deze namelijk vooral de importeurs voordelen op.” Luigi Galdabini denkt dat de kleinere Italiaanse machinebouwers de boot missen omdat zij op bestelling machines bouwen, wat maanden kan duren. Daarnaast pleit hij in één adem voor een maatregel die een vervolg geeft aan de huidige regeling. Hij vindt namelijk dat de Italiaanse maakindustrie met een verouderd machinepark werkt. De heropleving van de markt en de maakindustrie, moeten nu opgepakt worden en verder gestimuleerd worden. Om niet nog meer concurrentiekracht te verliezen, moet het machinepark nog verder gemoderniseerd worden.

 

Export groeit eveneens

Blijkbaar dus het liefst met Italiaanse machines, want de aanpassing van de regel is, zoals de Ucimu-president zelf zegt, vooral bedoeld om niet alleen de importeurs te laten profiteren. De Italiaanse machinebouwers zelf hebben het overigens druk. Hun totale productie groeit dit jaar met 12,2% tot 5,4 miljard euro. De export neemt toe met 7,9% tot 3,5 miljard euro, waarbij de sterkste groeimarkten het Verenigd Koninkrijk (+88,2%, Rusland (+38,1%). De VS (+10,8% en Polen (+21,3%) zijn. De export groeit in 2016 naar verwachting met 6,6%.

 

1 comment

Pin It on Pinterest