Made-in-Europe.nu
Otto Klumpp

Software bepalende factor in single piece production

Software wordt de bepalende factor om tot single piece production te komen. Celmanagement systemen gaan complete processen aansturen. De robotbesturing wordt de master, de CNC-besturing de slave. Die verwachting hebben zowel Cellro als System 3R. 

 

Bram de Koning (Cellro): maakindustrie laat kans liggen

Tot nog toe laat de Nederlandse maakindustrie een kans liggen door de robot enkel in te zetten voor het beladen van een CNC-machine beladen. Ontbramen, gereedschappen en klauwen wisselen, reiniging, zelfs montage, dat zijn de toepassingen die je nog niet vaak in de markt ziet, zegt Bram de Koning, directeur van Cellro. Cellro is een van de exposanten op de TechniShow die automatiseringsoplossingen zullen tonen.

 

Eén ploeg, 24/7 produceren

Dat aanbod zal opnieuw groot zijn. Bram de Koning constateert echter dat de meeste bedrijven nog niet veel verder gaan dan het automatiseren van de machinebelading. “Door deze functies aan je robotcel toe te voegen, neemt de productiviteit toe maar vooral de flexibiliteit”, zegt hij. Hij verwacht dat in de verspanende industrie, de kernmarkt voor Cellro, de robot de komende jaren meer taken erbij gaat krijgen. Afbramen, reinigen, meten, gietdelen in mallen plaatsen en vast schroeven: dat kan allemaal al gerobotiseerd worden. “Alles wat op dit moment de bediener achter de machine doet, zal op termijn worden overgenomen door de robot. Hierdoor zijn bedrijven nog beter in staat om kleine series 24/7 te gaan produceren in één ploeg.”

 

Cellro laat zien hoe je met de Smartcel seriegrootte 1 automatiseert
Cellro laat zien hoe je met de Smartcel seriegrootte 1 automatiseert

 

Single piece production

Om daadwerkelijk tot single piece production te komen, moeten we wel anders leren denken, meent Rob Rebel van Ertec dat System 3R in de Benelux vertegenwoordigt. Software wordt volgens hem het belangrijkste aspect van automatiseringsconcepten. Materiaal en product staan op pallets met geïntegreerde ID-chips, machines zijn voorzien van nulpunt spansystemen. Software is echter doorslaggevend in het automatiseren van kleine series. Rob Rebel: Hoe manage je al die data? Dat is de crux.” Ondanks de ver doorgevoerde automatisering biedt het one piece production concept van System 3R dankzij de software de gebruiker veel flexibiliteit, benadrukt hij. De software controleert bijvoorbeeld automatisch of gereedschappen aanwezig zijn voordat de robot een pallet laadt door het lezen van de gereedschaptabel van de machine. De ID-chips op de pallets koppelen alle data waaronder NC-programma’s en nulpuntverschuivingen. Het systeem beslist zelf een andere order op de machine te plaatsen als om welke reden dan ook een product nu niet gemaakt kan worden. De werkvoorbereider kan elk moment ingrijpen en de prioriteiten anders leggen via de Cellmanager. “Er kunnen producten in en uit de cel worden genomen zonder dat het proces stopt”, zegt Rob Rebel. Zo blijft flexibiliteit in een volledig geautomatiseerde cel behouden.

 

Robot master, CNC-besturing slave

Flexibiliteit is ook voor Bram de Koning van Cellro het sleutelwoord in automatisering. “De key in deze ontwikkeling zit niet zozeer in de hardware maar vooral in de software”, vertelt hij. Hij verwacht dat de robotcel de master in het hele productieproces wordt en zelfs de machine gaat aansturen. Niet omgekeerd. .”In de kern is de CNC-besturing daarvoor niet ingericht. Daarbij zullen er in zo’n cel steeds meer database beslissingen genomen worden en dat is niet de basis van een CNC-besturing. De robot wordt de master in het productieproces en gaat het hele speelveld sturen en monitoren. De CNC besturing wordt in dit concept een slave.”

De TechniShow biedt een breed overzicht van automatiseringsaanbieders, zoals Cellro, System 3R, Robojob, Fanuc, BMO, Romias. Kijk hier voor het overzicht.

 

Foto: een van de bedrijven die single piece production realiseert met de oplossingen van System 3R is Otto Klumpp, een Duitse gereedschapmaker. Hier vind je het artikel

Pin It on Pinterest