Made-in-Europe.nu

Rotary Inspector bewaakt automatisch nauwkeurigheid 5-assers bij KMWE

IBS Precision Engineering heeft op de Metav de Rotary Inspector gelanceerd. Hiermee wordt de nauwkeurigheid van 5-assige machines gemeten. Dat gebeurt automatisch binnen één minuut en vergt eigenlijk niet meer dan een gereedschapwissel in de machine. Bij KMWE Group loopt momenteel een pilot waarin de Rotary Inspector op vijf bewerkingscentra wordt ingezet.

 

IBS Precision lanceert Industrie 4.0 meetinstrument; KMWE pilotklant

De Rotary Inspector is een typische Industrie 4.0 oplossing. IBS Precision Engineering was op de Metav dan ook een van de deelnemers aan het themapark Industrie 4.0. Het meetsysteem voert volgens ISO-standaarden een meting uit om de nauwkeurigheid van de 5-assige machine te bepalen. Het bijzondere is dat de Trinity-meetunit als gereedschap in het magazijn zit en de meetcyclus dus geautomatiseerd kan worden uitgevoerd. Henny Spaan van IBS Precision Engineering: “De Rotary Inspector is gebaseerd op onze gepatenteerde meettechnologie. We wilden dit zo eenvoudig mogelijk maken. Monitoren en beheersen van de nauwkeurigheid van 5-assige machines is kritisch voor het optimaal benutten van de voordelen van 5-assig bewerken.”

 

rotary inspect
De Rotary Inspect past in het Industrie 4.0 tijdperk als geautomatiseerd meetsysteem.

Geometrische en dynamische fouten

Deze meting levert twee belangrijke waarden op: de Q-waarde is de maximale geometrische afwijking die is toegestaan. De P-waarde geeft de grootste gemeten dynamische fout weer. Deze dynamische fouten weerspiegelen zich in de oppervlaktekwaliteit. De meetresultaten komen beschikbaar in een inspectierapport voor de werkvoorbereiding, zodat daar altijd inzicht is in de nauwkeurigheid van de 5-assige bewerkingscentra. Vanzelf ontstaat inzicht in het verloop van de nauwkeurigheid. Bij machines met een Siemens of Heidenhain besturing kunnen de data ook direct gebruikt worden voor de compensatietabellen in de machinebesturing. De CNC-besturing compenseert dan automatisch voor de afwijkingen die gemeten zijn. Voor elke bewerking kan de machine gecontroleerd worden.

 

KMWE: procesbewaking

KMWE is de eerste klant die het systeem al inzet. Momenteel wordt de Rotary Inspector getest op vijf machines van de Eindhovense system supplier. Marc Evers, COO: “Dit helpt ons om de nauwkeurigheid vanaf de eerste bewerking te monitoren. Het helpt daarnaast in de procesbewaking in onze productieafdeling. Bottom line helpt dit om pro-actief en betrouwbaar te reageren in de verspanende productie.”

 

2 comments

  • […] KMWE heeft inmiddels ervaring met het systeem opgedaan doordat het in de ontwikkelfase betrokken is geweest. De high tech toeleverancier heeft het systeem op 5 verschillende machines in gebruik. Marc Evers, COO: “Dit helpt ons om de nauwkeurigheid vanaf de eerste bewerking te monitoren. Het helpt daarnaast in de procesbewaking in onze productieafdeling. Bottom line helpt dit om pro-actief en betrouwbaar te reageren in de verspanende productie.” […]

Pin It on Pinterest