Made-in-Europe.nu
Fanuc

Fanuc cobot: een maatje voor de verspaner

Bezoekers van de TechniShow hebben de collaborative robot CR-35iA van Fanuc gekozen als de beste innovatie. Deze cobot helpt operators bij zware til- en assemblageklussen, zonder dat afscherming of lasersensoren nodig zijn. Bezoekers aan de beurs zullen deze week verrast zijn, want Fanuc lanceert in Utrecht een nieuw maatje voor de CR-35iA, waarmee de publieksprijs bij de TechniShow Innovatie Awards gewonnen is. Een kleinere en compacte cobot, de CR-7iA. Wordt dit type robot echt de nieuwe collega van menige operator?

Collaborative robot opent nieuwe mogelijkheden voor lichter en veiliger werken

Vandaag staat de robot serieproductie te maken aan een CNC-machine, morgen helpt hij de operator bij enkelstuks productie de zware werkstukken in de machine laden. “Wij zien echt veel nieuwe toepassingen”, zegt van Filip Tuypens, area sales manager Fanuc Benelux. Er ligt een heel nieuwe markt open voor het nieuwe type robot. Werken in de maakindustrie wordt minder zwaar en veiliger.

 

Cobot vereist geen afscherming

De collaborative robot is nieuw. Het is een robottype dat veilig is voor de mens. Er is geen hek als afscherming nodig, geen laserdetectiesysteem. Sensoren geïntegreerd in de robot maken deze gevoelig en zorgen voor een directe reactie als de robot iets raakt. De robotassen zijn bovendien bekleed met een zacht materiaal. Fanuc gelooft in de kansen van dit type robot in de maakindustrie. De publieksprijs is gewonnen met  de CR-35iA, die tot 35 kilo kand handlen en daarmee de krachtigste collaborative robot in de markt is. Op de TechniShow wordt daarnaast de CR-7iA getoond, die tot 7 kilo kan handlen. De robots zijn er niet alleen om machines te beladen. Ook in assemblagetoepassingen is de robot als directe ondersteuning van de operator geschikt, bijvoorbeeld door een zwaar onderdeel vast te houden zodat de operator het montagewerk kan doen. “De robot kan zwaar, repeterend of gevaarlijk werk overnemen, terwijl de operator zich concentreert op de taken waarvoor menselijke vaardigheden vereist zijn.” Een toepassing van de cobot is ook in die situaties waarin er weinig ruimte bij een machine beschikbaar is.

 

Integratie in CNC-besturing

Fanuc rekent op een verdere doorbraak van robottechnologie in de maakindustrie. Niet alleen door de komst van dit type robots, ook doordat robots intelligenter worden dankzij bijvoorbeeld visionsystemen en de eenvoudigere programmering ervan. Fanuc integreert de robotbesturing daarnaast steeds verder in de CNC-besturing die het Japanse concern voor veel werktuigmachines bouwt. De robot wordt dus echt het maatje van de verspaner.

De collaborative robots van Fanuc zijn de hele week op de TechniShow te zien in hal 11 stand C008

 

1 comment

Pin It on Pinterest