Made-in-Europe.nu
Romias MI

Romias MI-besturing wint Platina TechniShow Award

De Romias MI-besturing is de winnaar geworden van de Platina TechniShow Award 2016. De vakjury beoordeelt de nieuwe besturing voor de robotcellen van Romias als zeer innovatief. De zelflerende besturing is namelijk in staat zelfstandig storingen te verhelpen. Daarnaast de is Romias MI-besturing zo intuïtief, dat helemaal geen robotkennis meer nodig is om de robot te programmeren.

Goud voor Tuwi, zilver voor Exner; publieksprijs naar Fanuc

 

De gouden en zilveren TechniShow Awards 2016 gaan naar Tuwi met de Schröder Powerbend (goud) en Exner, met het automatische robotprogrammeersysteem IPRS  (zilver), zo is maandagavond tijdens de openingssessie van de technologiebeurzen bekend gemaakt. Exner wint ook de Made in Holland Award. Bezoekers van de beurs hebben als winnaar van de TechniShow Innovatie Award publieksprijs Fanuc gekozen met de collaborative robot. De jury motiveert de keuze voor Romias als platina winnaar door op te merken dat de robotbesturing Romias-MI een volgende stap is om het gebruikersgemak met het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen.

 

Het Romiasteam samen met Ineke Dezentje en Fried Kaanen bij de prijsuitreiking gisteren.
Het Romiasteam samen met Ineke Dezentje en Fried Kaanen bij de prijsuitreiking gisteren (foto Metaalnieuws)

 

Nieuw tijdperk in robottechnologie

Het Romias-team, onder leiding van Martijn Jansen, laat zien dat we qua automatisering een heel nieuw tijdperk ingaan. Martijn Jansen: “Hoe vaak zie je niet dat een robotcel stilstaat, omdat er maar één operator is die de cel kan bedienen? En hoe vaak zijn robotleveranciers nodig om de cel uit de storing te halen? Dat leidt allemaal tot onnodige stilstand.” Hij en zijn software engineers laten zien dat dit anders kan. De nieuwe Romias MI-besturing is intuïtief te bedienen, waarbij de besturing alleen die softkeys en informatie toont die op dat moment van belang zijn. Ook worden alle foutmeldingen en vragen in gewoon Nederlands gesteld. “De robot moet een collega van de operator worden. Iedere operator moet ermee kunnen werken”, aldus Martijn Jansen.

 

gerimex
Romias gebruikt één robot voor alle machines in de cel, van een oude excenterpers tot en met een zeer nauwkeurige Hembrug precisiedraaibank.

 

Zelf storingen oplossen

De echte kracht zit echter in de intelligentie die de Romiasprogrammeurs in de software hebben gestopt. Bewegingen hoeven niet geprogrammeerd te worden, enkel hoeft de robot te weten dat hij van A naar B moet bewegen. Bij een storing kunnen dankzij de route-engine in de besturing de bewerkingen altijd veilig gestopt worden en hervat worden. De besturing berekent zelf de ideale weg bij een storing. Doet zich een simpele storing voor, dan gaat de besturing zelf op zoek naar een oplossing, zonder dat de operator hiervoor nodig is. Het systeem is zelflerend. Martijn Jansen: “De robot onthoudt de fouten en de oplossingen en in plaats van te stoppen, gaat de besturing zelf op zoek naar een oplossing.”

 

Romias
Louis Wilbrink (l) samen met Martijn Jansen voor de productiecel waarin de Romiasrobot voorzien is van de nieuwe MI besturing.

 

Praktijk bij Gerimex

Een van de eerste metaalverwerkende bedrijven waar de nieuwe Romias MI-besturing gebruikt wordt, is Gerimex in Hengelo. Hier heeft Romias een volledige productiecel voor ponsnibbel gereedschappen geautomatiseerd. De robot kan eenvoudig en snel aan meerdere machines worden gekoppeld, waaronder een Hembrug Mikroturn 50 precisiedraaimachine. Hierop worden de gereedschappen tot op enkele micrometers nauwkeurig gedraaid dankzij een slimme beladingsoplossing van Romias. Louis Wilbrink, directeur van gereedschapmakerij Gerimex, durft best de concurrentie aan te gaan met Chinese producenten van precisie ponsnippels en andere precisiegereedschappen. Dat hij ze op kwaliteit en flexibiliteit verslaat, weet hij al jaren. Sinds hij samen met Romias het productieproces heeft geautomatiseerd, verslaat hij de Chinese concurrentie ook op prijs. “Door de automatisering kunnen we series van 50 stuks en méér tegen een concurrerende prijs produceren.”
In het Jaarboek Verspanen 2016 staat een uitgebreid artikel over dit automatiseringsproject en de nieuwe Romias MI-besturing. Lees hier de digitale versie van het artikel.

Pin It on Pinterest