Made-in-Europe.nu
Verder in Techniek

Verder in Techniek reikt eerste niveau 4 certificaten uit

Verder in Techniek heeft deze week de eerste niveau 4 certificaten uitgereikt aan een groep ervaren verspaners die in 8 weken zijn opgeleid tot verspaningstechnoloog CNC frezen en draaien. De praktijkgerichte opleiding in Doetinchem zet hiermee een nieuwe stap die indirect de bedrijven waar de verspaners werken, naar een hoger niveau zal tillen.

 

Ervaren verspaners in 8 weken opgeleid tot niveau 4 CNC-verspaningstechnoloog

Diepgang en een hoog tempo: zo bestempelt Harm Kort de niveau opleiding verspanen gevorderden bij Verder in Techniek in Doetinchem. Harm heeft samen met praktijkbegeleider Ron Sanders en Peter Holtslag van Verder in Techniek deze bijzondere opleiding ontwikkeld. Het is een vervolg op de basis opleiding CNC frezen en draaien, die al enkele jaren met succes loopt.

 

Investeer in je mensen

Peter Holtslag: “Bedrijven investeren in hun machinepark. De beste doen dat continu om voorop te blijven lopen. Maar investeer nu ook meer in je mensen zodat je méér uit de machine en de gereedschappen kunt halen. Daarvoor hebben we deze opleiding ontwikkeld.” In 8 weken tijd hebben de verspaners, waarvan sommigen met 10 jaar ervaring, veel geleerd over de nieuwe frees-, draai-, kotter- en boortechnologie waarmee de productiviteit verbeterd kan worden. Ook hebben ze inzicht gekregen in de theorie van het verspanen om in hun eigen werk sneller de juiste keuzes te kunnen maken om én hoge kwaliteit én hoge productiviteit te combineren met proceszekerheid. Daarmee halen ze het niveau van een niveau 4 verspaner, een gevorderde vakman.

 

Uitstraling

“Het unieke aan onze opleiding is dat ze de theorie na 2 uur gaan toepassen in de praktijk, op onze eigen machines”, zegt Harm Kort over het succes van de aanpak van Verder in Techniek. Ook het thema machine setup utilization is uitgebreid aan bod gekomen, omdat omsteltijden een wezenlijke invloed hebben op de economische productiviteit. Uit de reacties merken Harm en Peter dat de verspaners van deze eerste groep de kennis en ervaring die ze in de 8 weken durende opleiding opdoen, meteen toepassen in hun werk. Dat is precies wat beiden voor ogen hadden bij het ontwikkelen van de niveau 4 opleiding. Zo wordt uiteindelijk de verspanende industrie naar een hoger niveau gebracht.

FOTO: de eerste groep verspaningstechnologen met hun niveau 4 certificaat. Ze werken bij Te Booy in ’s Heerenberg, Pillen in Lichtenvoorde, Van Raam in Varsseveld en bij Linco Doesburg. Helemaal rechts Ron Sanders en Harm Kort.
In de april editie van het digimagazine verschijnt een uitgebreider artikel over deze bijzondere opleiding.

Lees ook de Benchmark Verspanen, waaruit blijkt hoe weinig aandacht er is voor scholing in de verspanende industrie.

 

Pin It on Pinterest