Made-in-Europe.nu
Outokumpu Prodec

Verspanersforum en Outokumpu Prodec: beter verspaanbaar RVS

Outokumpu en stichting Verspanersforum werpen een nieuw licht op productief verspanen: de invloed van het materiaal. Tijdens een verspanersdag en seminar op 1 juni tonen ze de productiviteitswinst die behaald kan worden en laten ze de specifieke voordelen zien van Outokumpu Prodec, een nieuw materiaal van de Finse roestvaststaal producent.

 

Finse RVS-producent ontwikkelt beter verspaanbaar alternatief voor 304L en 316L

 

Roestvaststaal zoals 304L en 316L zijn vandaag de dag heel gewoon in de verspaning. De Finse RVS-producent Outokumpu heeft voor beide RVS-legeringen alternatieven ontwikkeld, Outokumpu Prodec, dat dezelfde eigenschappen heeft maar wel beter verspaanbaar is. De metallurgische samenstelling is iets anders dan in de standaard materialen, waardoor je altijd korte spanen krijgt zodat de warmte beter wordt afgevoerd. Dat kan in de productiviteit veel schelen, weet Edwin Maalderink, business development manager van Outokumpu, uit de praktijk. Edwin Maalderink heeft onlangs bij een Franse producent van flenzen en andere producten uit de offshore industrie de nieuwe materialen getest. Het ging hierbij om het draaien van de flenzen. De totale cyclustijd werd teruggebracht van 21,1 minuten per onderdeel naar 15,7; een besparing van 5,4 minuten.

 

Machining Day in Aalten

Op 1 juni wordt tijdens de Outokumpu Machining Economy Day bij het servicecentrum van de fabrikant in Aalten dieper ingegaan op de economische aspecten van verspanen. Vanuit meerdere invalshoeken wordt belicht hoe het draaien en frezen van roestvaststaal geoptimaliseerd kan worden. Harm Kort van het Verspanersforum belicht de vele factoren die de productie-efficientie beinvloeden en hoe je economisch en efficient kunt draien en frezen. Vanuit Outokumpu wordt ingegaan op de specifieke eigenschappen van Prodec en waarom het materiaal beter verspaanbaar is. Behalve de casestudies die de RVS-producent presenteert, kunnen deelnemers zich ook overtuigen laten door de demonstraties van het draaien en frezen van Prodec. Er staan tevens een rondleiding door het Outukumpu Plate Service Centre in Aalten op het programma. De dag is bedoeld voor verspaners, werkvoorbereiders, productieleiders en eigenaren van machinefabrieken die de productiviteit bij het bewerken van roestvaststaal willen verbeteren met behoud van een betrouwbaar proces. Inschrijven kan hier

 

Lees hieronder alvast het artikel over Outokumpu Prodec in het Jaarboek Verspanen 2016 (pagina 120):

Pin It on Pinterest