Made-in-Europe.nu
investeren in machines

Durft de verspaning weer te investeren in machines?

De orderintake van de FPT-VIMAG leden is in de eerste maand na de TechniShow voor machines lager geweest dan verwacht. Gereedschappen lopen wel goed door. Toch spreken de machinehandelaren gemiddeld genomen over geen slechte markt. De verschillen zijn echter groot, blijkt uit een rondgang zo’n 100 dagen na de TechniShow: van stroperig tot echt een andere investeringsmarkt dan twee jaar geleden. Durven verspaners weer te investeren in machines?

 

Is het oogsttijd voor de TechniShow-exposanten na het succes van de beurs?

Koninklijke Metaalunie concludeerde onlangs dat de investeringsbereidheid in de verspanende industrie voor het eerst sinds 2008 weer positief is. De TechniShow trok in maart méér bezoekers dan twee jaar geleden. Is één plus één twee? Was de kooplust op de TechniShow merkbaar beter dan in 2014? Zo’n honderd dagen na de technologiebeurs zou dat toch stilaan zichtbaar moeten worden bij de exposanten. Om daar het antwoord op de achterhalen, hebben we een belrondje langs een aantal leveranciers gemaakt.

 

Stroperige markt

Jeroen Bender van Bendertechniek wil niet de indruk wekken dat het tegen zit. “Speciaal machines gaan goed, ook de 5-assers. Maar ik weet niet of de situatie nu echt beter is dan twee jaar geleden.” Dat vraagt ook Job van Berkel van Mazak zich af. “De markt krabbelt voort, het investeringsklimaat is stroperig. Gelijk aan dat van vorig jaar”, zegt hij. Joost Verschure van Dormac CNC Solutions is best tevreden, zeker over de beurs. Maar een barometer, zo zegt hij verwijzend naar de positieve indicatoren van de Metaalunie, is nog geen verkoopindex. John Kooning van DMG Mori zegt dat de investeringen op een zelfde niveau liggen als vorig jaar en noemt de TechniShow “heel goed”. “Beter dan de vorige versie.”

MIEjuni2016-markttrends

 

De markt is veranderd

Er zijn ook exposanten die denken dat de markt voor investeringen in de verspaning wel veranderd is. Mike Onida van GF Machining Solutions spreekt over een duidelijk merkbare verandering in de markt. “Voorgaande jaren kwamen er op de beurs aanvragen, maar zodra we de informatie toestuurden, waren de projecten opeens minder dringend, werden ze in de ijskast gezet. Dat is dit jaar bij nog geen vijf procent van alle aanvragen.” Theo Coffeng van Dymato vindt ondanks de zwakke meimaand dat het investeringsklimaat in de verspanende industrie duidelijk verbeterd is. “Bedrijven hebben weer vertrouwen. Ze hebben werk.” En dat merkt Dymato in de verkopen. Ook FANUC Benelux is heel positief. Peter Kiekens zegt op de TechniShow nieuwe leads te hebben binnengehaald en al de eerste orders daaraan te hebben uitgeleverd. Helemaal positief is Maarten van Teeffelen van CNC Consult. Hij wil dit niet direct aan de TechniShow toeschrijven maar hij vindt eveneens dat het investeringsklimaat beter is dan twee jaar geleden. “Ik heb het gevoel dat er vertrouwen in de markt is. Orderportefeuilles zijn beter gevuld. Bedrijven vinden het nu tijd worden om te investeren.”

Het hele artikel over hoe de markt er 100 dagen na de TechniShow bij staat, kun je lezen in de nieuwe editie van Made-in-Europe digimagazine.

Pin It on Pinterest