Made-in-Europe.nu

VDW 125: Europa de nieuwe groeimarkt voor Duitse machinebouw?

Nu China, de VS en Rusland het als machinemarkt vooralsnog laten afweten, richten de Duitse machinebouwers opnieuw hun vizier op de Europese markt. Daarnaast willen de Duitse fabrikanten meer voet aan de grond krijgen in de rest van Azië, uitgezonderd China. De grootste uitdaging is echter misschien wel hoe te reageren op de paradigmashift in de auto-industrie die van verbrandingsmotor naar alternatieve concepten gaat.

VDW ziet bij 125-jarig bestaan forse uitdagingen: groeimarkten vallen weg, impact e-mobility

 

De Duitse fabrikanten van werktuigmachines, verenigd in de VDW, hebben hun 125e verjaardag gevierd. Bij de officiële viering werd vooral vooruit gekeken: naar de trendmatige veranderingen die impact hebben op de machinebouwers en wat hun reactie daarop kan zijn. Heinz-

VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop: kansen genoeg als de sector zich aanpast aan de veranderingen.
VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop: kansen genoeg als de sector zich aanpast aan de veranderingen.

Jürgen Prokop, sinds begin dit jaar voorzitter, stond echter ook stil bij de marktontwikkelingen op korte termijn. Het betreden van nieuwe groeimarkten is een van de grootste uitdagingen waar de Duitse machinebouwers voor staan, omdat er momenteel flinke verschuivingen gaande zijn in belangrijke exportmarkten.

 

Cina en VS laten het afweten

China, goed voor een derde van de exportmarkt voor de Duitse machinebouwers, verliest aan kracht. De hoop dat door de herindustrialisering van de VS ginder een nieuwe groeimarkt ontstaat, wordt tot nog toe niet ingevuld. De hoge investeringen waar de VDW enkele jaren geleden nog op rekende, blijven in de VS vooralsnog uit. Er is geen sprake van een breed gedragen groeimarkt. Rusland, lange tijd de derde belangrijkste exportmarkt, zal die rol binnen afzienbare tijd niet meer terug oppakken. De lage olieprijs en het handelsembargo van de EU hebben deze markt doen krimpen. Dus zoeken de Duitse fabrikanten het gedeeltelijk weer dichterbij: Europa komt opnieuw en versterkt in het vizier, omdat de Europese klanten moeten investeren om aan de hoge kwaliteitseisen te kunnen voldoen. De VDW-voorzitter noemt daarnaast de Asean-regio (Azië zonder China) en India als twee aantrekkelijke groeimarkten. Hier moet men echter opboksen tegen de Japanse concurrentie. Er moet marktaandeel van de Japanners afgesnoept worden. Heins-Jürgen Prokop: “Dat vergt meer engagement, meer aanwezig zijn, meer investeren en tegelijkertijd ook meer samenwerken voor het geval een MKB-onderneming niet alles noodzakelijkerwijs in zijn eentje alles kan doen.”

Bekijk hierboven de videofilm van 125 jaar VDW en de ontwikkeling van de werktuigmachinebouw in Duitsland en de betekenis van Industr 4.0 voor de sector.

 

Impact van paradigmashift auto-industrie

Het zijn echter niet alleen de markten die zich geografisch verschuiven en daardoor de branche uitdagen. Prokov ziet namelijk nog een andere verandering die van invloed zal zijn op de bedrijven van de VDW-leden: de paradigmashift in de automobielindustrie. De auto-industrie is de grootste afnemer van werktuigmachines. De sector stapt echter geleidelijk over van de verbrandingsmotor naar alternatieve aandrijfconcepten. Er komen nieuwe spelers in deze markt zoals Google en Tesla. En nieuwe verdienmodellen, zoals car-sharing. “Deze ontwikkeling moeten we goed in de gaten houden”, zegt de VDW-voorzitter. Het antwoord van de machinebouwers hierop moet zijn technisch leidend te zijn in de wereldmarkt en méér services te ontwikkelen en daarmee nieuwe verdienmodellen aan te boren. Industrie 4.0 opent op dat punt nieuwe mogelijkheden. “Het gaat erom dat we voor onze klanten voordelen genereren door de digitale koppelingen. Net zoals in ons privé leven kunnen veel dagdagelijkse bezigheden vereenvoudigd of zelfs geautomatiseerd worden.” Denken in connected solutions zit echter vooral nog niet in de hoofden van de vele machinebouwers. Ze zullen hun visie moeten aanpassen, aldus Prokop. Het conservatieve beeld dat IT’ers hebben van de machinebouw moet veranderen. Een eerste stap in die richting is het nieuwe project Fachkraft für die digitale Fertigungsprozesse, dat nu gestart is door de VDW-Nachwuchsstiftung. Het potentieel is nog groot, maar dan moeten machinebouwers wel de juiste stappen zetten.

Naar aanleiding van de viering van het 125-jarig bestaan, is de VDW op het internet een discussie gestart over de toekomst. Naast visies vind je hier de mogelijkheid om zelf deel te nemen aan discussies. Meer informatie 

Foto’s: VDW

 

1 comment

Pin It on Pinterest