Made-in-Europe.nu
Hexagon

Hexagon: meetdata gaan productie aansturen

Naarmate meettechnologie verder opschuift richting de productie, zal de betekenis van meten in het productieproces veranderen. Meetgegevens gaan in de toekomst de productie aansturen. Kunstmatige intelligentie neemt beslissingen op basis van deze meetgegevens en stuurt direct machines en processen aan. Die visie ontvouwde Hexagon CEO Ola Rollén op HxGN Live 2016.

 

Lasertracker positioneert robot 1000 keer per seconde

Hexagon heeft de voorbije jaren veel overnames gedaan, enkele maanden geleden nog Aicon 3D, een Duitse producent van scantechnologie. Vorig jaar is bovendien de naam van de industriedivisie veranderd in Hexagon Manufacturing Intelligence. Tijdens het jaarlijkse technologie event van de hele groep, HxGN Live vielen de puzzle stukjes allemaal op hun plaats.

 

Ola Rollen
Hexagon CEO Ola Rollen: efficiëntere productieprocessen en betere producten door meetdata terug te leiden naar de aansturing van design en maakprocessen.

 

Uniek: geïntegreerde systeem oplossing

Ola Rollén benadrukte in zijn openings keynote in Anaheim dat Hexagon een van de weinigen is die een complete, geïntegreerde oplossing aan de industrie kan aanbieden. Van CADCAM software (Vero en Edgecam) en scantechnologie (Leica en Aicon 3D) tot en met software om data te verwerken en statistische procescontrole op de meetdata toe te passen (Q-DAS). Met deze geïntegreerde aanpak wil Hexagon het verschil gaan maken en de manier waarop producten worden gemaakt, gaan veranderen. “Rewriting the manufacturing story”, aldus Rollén. De maakindustrie laat momenteel teveel data onbenut. Meetgegevens kun je gebruiken om zowel het designproces te verbeteren als het productieproces. “Anno 2016 heeft de gemiddelde autofabrikant tientallen miljoenen dollars in zijn productieafdelingen geïnvesteerd, maar werken de engineers nog steeds met post it memobriefjes.” Rollén wil af van de eilandjes met meetgegevens en kwaliteitsdata. Meetdata moeten door de hele supplychain uitgewisseld en gebruikt worden. Manufacturing intelligence.

Hexagon CEO: Qualitymanager meets productiemanager

 

Hexagon HTA
Hexagon Manufacturing Intelligence toonde een nieuwe, contactloze meetoplossing voor het meten van blisks, Advantage HTA. De meetcyclus wordt met 60 procent verkort.

 

Single source of truth

“De QA manager ontmoet de productiemanager,” zo schetst Ola Rollén de verandering die zich gaat vertrekken in de hele supplychain. “Meetgegevens uit de productie zijn de single source of truth. Die voeren we direct in CAM-software in om processen bij te stellen zodat de fabriek beter worden. En de volgende generatie producten wordt beter omdat we leren door de meetdata te gebruiken in de CAD omgeving.” Closed loops, dat was op HxGN Live dit jaar het sleutelwoord dat in alle lezingen van Manufacturing Intelligence terug kwam. Anders gezegd, zoals Hexagon CEO Rollén het opmerkte: als je gaat produceren, moet metrologie de productie aansturen. Een goed voorbeeld is te vinden in het Europese Megarob project waaraan Hexagon heeft deelgenomen. Een robot met freesspindel is aan een portaalkraan bevestigd om onder andere grote mallen en andere producten te kunnen frezen, tot 20 meter lengte. Een Leica Absolute lasertracker scant 1000 keer per seconde de positie van de freesspindel en stuurt met dezelfde frequentie via de robotbesturing de positie bij. Ondanks de onnauwkeurigheid van de kraan, haalt het systeem zo een positienauwkeurigheid van beter dan 0,1 mm. Zelfs trillingen van de constructie worden met de lasertracker en de nieuwe software real time weggefilterd, zo demonstreerde Hexagon in Anaheim.

 

hxgn live
HxGN Live streek dit jaar neer in het Anaheim Convention center, waar ook de 2017 editie zal plaatsvinden. meer dan 3000 mensen namen deel aan het event.

 

Efficiënter bouwproces

Hexagon wil overigens hetzelfde doen in de andere sectoren waar het actief in is zoals de bouwwereld. Dat het nieuwe vliegtuig van Berlijn 12 jaar na de geplande opening nog steeds niet in gebruik is, komt volgens Rollén omdat relevante informatie niet gedeeld wordt in hele keten. Precies dezelfde situatie als in de maakindustrie. In de bouw gaat Hexagon schotten tussen de onderdelen in de keten verwijderen. “Er zullen nog steeds dingen blijven misgaan, maar daar wordt dan over gecommuniceerd en daardoor ontstaat een zelflerend proces.” De bouw loopt qua productiviteit ver achter op bijvoorbeeld de industrie. In zijn keynote lezing op HxGN Live haalde Rollén aan dat tussen 1956 en 2016 het wereldrecord schaatsen met 25% is verbeterd. In de industrie als geheel ligt de productiviteitsgroei in deze periode op 225 procent. In de bouwindustrie is de productiviteit daarentegen juist afgenomen. Die ligt nu zelfs 15% onder de productiviteit van 1956. “De sector heeft daar goede redenen voor, maar het drijft de kosten op en projecten worden veel te laat opgeleverd.”

 

Drones en realtime data analyse

Efficiency en kwaliteitsverbetering zijn eigenlijk ook de sleutelwoorden in de derde sector waarin Hexagon actief is, het beheren en bewaken van de publieke ruimte. Op HxGN Live demonstreerde het concern hoe je met drones en data-analyses in het bewaken van publieke ruimten enorme stappen vooruit kunt maken. Hexagon denkt dat 200 tot 300 drones net zoveel kunnen zien als de 85.000 mensen die Brazilië van de zomer voor de beveiliging van de Olympische Spelen in Rio gaat inzetten. Net als in de industrie wil Hexagon ook hier real time data-analyses loslaten op de beelden en data en op basis hiervan beslissingen nemen en fysieke bewaking ter plekke aansturen.

In de volgende digimagazines wordt dieper ingegaan op zowel de visie van Hexagon Manufacturing Intelligence op de rol van metrology in de maakindustrie alsook nieuwe producten, zoals de HTA contactloze meettechnologie voor blisks.

Hexagon Manufacturing Intelligence Benelux

 

5 comments

Pin It on Pinterest